U Tuzli održana javna debata: Kako protiv korupcije u postupku zapošljavanja u obrazovne ustanove?

by admin
| 10:37

U Tuzli u je organizaciji Antikorupcijske mreže u BiH – ACCOUNT održana javna debata pod nazivom “Pravilnik o uvjetima, kriterijima i postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području TK-a, sa posebnim osvrtom na potrebu izmjena i dopuna istog u cilju eliminacije diskriminacije i suprotstavljanja korupciji”.

Na debati su učestvovali predstavnici javnih institucija, sektora obrazovanja, Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja TK-a, nezaposlene osobe, nevladine organizacije i mediji. 

Debatu je otvorila Jasmina Jovanović-Mešković iz Međunarodnog foruma Bosna – Regionalni centar Tuzla, koja je navela koje su to diskriminatorne odredbe postojećeg Pravilnika. O tim odredbama je govorila i Selma Muhić iz Udruženja nastavnika i profesora predmetne nastave, a Amir Hadžić, profesor stručno – teorijske nastave je naveo kratak pregled stanja u drugim kantonima.

Učesnici su kroz diskusiju pokušati definisati prijedloge za izmjene i dopune Pravilnika kako bi on bio temeljen na principima jednakopravnosti i nediskriminacije. Učesnici su se složili da je najveći problem diskreciono pravo direktora, te da to pravo treba biti ukinuto.

Debata je održana sa ciljem da se otvori diskusija o izmjeni i dopuni postojećeg Pravilnika koji reguliše oblast zapošljavanja u obrazovnim ustanovama, te da se kroz konkretne prijedloge za izmjenu Pravilnika ne ostavi prostor za korupciju.

Debatu su moderirali Amir Hadžić  i Jasmina Jovanović – Mešković. Debate na istu temu će se nastaviti i u drugim gradovima BiH. Preporuke učesnika debate biće integrisane u aktivnosti Mreže ACCOUNT i sektorske grupe Obrazovanje – saopšteno je iz mreže ACCOUNT.

(Tuzlainfo)