Majske poplave ubrzale radove: Za sanaciju brane Modrac izdvojeno 1,1 milion KM.

by admin
| 7:02

Vlada TK donijela je Odluku kojom daje saglasnost na tekst Aneksa I Ugovora o finansiranju i izvođenju radova Sanacija brane Modrac – III faza.

Riječ je o ugovoru između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Javnog preduzeća za vodoprivrednu djelatnost “Spreča” dd Tuzla, kao naručilaca i ”TOM – CAT” doo Tuzla kao izvođača radova. Za nastavak radova u cilju završetka III faze radova sanacije brane Modrac bit će obezbjeđen iznos od 1.098.541,57 KM.

Na urgentnost nastavka radova III faze, ali i blagovremenog planiranja IV faze sanacije brane Modrac, ukazuje i činjenica da je u poplavama iz maja 2014. godine zabilježen apsolutno najviši nivo vode u akumulaciji od 203,42 m.n.m, dakle sa visinom vode na prelivu brane od 3,42 m.

Zabilježena visina preliva na brani 16. maja 2014. godine je za gotovo 0,5 m iznad veličine u izračunima, uzete kao mjerodavne, izazivajući znatno veće vibracije, odnosno veći uticaj na samu branu, a poplavni val usljed rušenja brane, a radi se o trenutnom lomu, predstavlja opasnost za stanovnike i industriju gradova Lukavac, Gračanica, Petrovo, Doboj Istok, Doboj i nizvodno rijekom Bosnom.

Tek završetkom IV faze sanacije implementirao bi se kompletan projekat sanacije brane Modrac i tek tada uspostavila funkcionalnost objekta brane Modrac u pogledu stabilnosti i vododrživosti.

Predloženim Aneksom I Ugovora o finansiranju i izvođenju radova III faze sanacije brane Modrac, ugovara se nastavak radova sanacije III faze za preostala sredstva u iznosu 1.098.541,57 KM, čime su u potpunosti obezbijeđena sredstva za završetak III faze sanacije brane Modrac.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.