Ustupak Vlade TK Wizz Air-u: Mađarski avioprijevoznik oslobođen taksi do 2020. godine

by admin
| 17:29

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici je donijela Zaključak kojim potvrđuje da, za vrijeme trajanja Ugovora o aerodromskim uslugama, potpisanog između JP Međunarodni aerodrom Tuzla i avio-kompanije Wizz Air, odnosno u periodu od 1. jula 2015. godine do 30. juna 2020. godine, organi vlasti Tuzlanskog kantona neće uvoditi nikakve obavezujuće avijacijske takse/namete koji će se odnositi na rad i djelovanje Wizz Air Hungary.

Vlada TK se obavezala i da će se suprostaviti uvođenju obavezujućih avijacijskih taksi/nameta (uključujući ali ne ograničavajući se samo na federalne posebne poreze, BHDC administrativnu pristojbu), koje bi mogle biti uvedene na nivou Federacije BiH, odnosno na nivou Bosne i Hercegovine, a koje bi se odnosile na rad i djelovanje Wizz Air Hungary za vrijeme trajanja Ugovora, odnosno od 01. jula 2015. do 30. juna 2020. godine.

Podsjećamo, Vlada TK-a je današnjim zaključkom potvrdila  klazule iz potpisang ugovora o daljoj saradnji Wizz Air-a i Aerodroma Tuzla, koja će rezultirati novim avio linijama kojima će se Tuzla povezati i sa Minhenom i Frankfurtom u Republici Njemačkoj, te Oslom u Norveškoj i Štokholmom u Švedskoj.

Pored obaveze da neće uvoditi takse do isteka ugovora 30. juna 2020.godine, Vlada TK se obavezala da će do uspostavljanaj novih linija obezbjediti i uspostavljanje sistema aerodromske rasvjete.

Također, na današnjoj sjednici, Vlada TK je odložila otplatu kredita Međunarodnom aerodromu Tuzla, odobrenog još 2002. godine.

(Tuzlainfo)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.