petak, 07 Avgust 2020 20:00

Važno za sve građane: Šta poduzeti ako se zarazite COVIDOM-19

0106 test vizir

-Asimptomatske i osobe sa lakšim simptomima, koje imaju pozitivan PCR nalazom, kao i osobe kojima je izrečena mjera samoizolacije ili zdravstvenog nadzora (prvi kontakti), ostaju u kućnoj izolaciji uz aktivni nadzor putem telefona od strane izabranog ljekara porodične medicine tokom radnog vremena.

-Nakon radnog vremena pacijenti se u slučaju pogoršanja subjektivnih simptoma telefonski javljaju Službi hitne medicinske pomoći.

-U te svrhe potrebno je akcentirati važnost ostvarivanja svakodnevnog telefonskog kontakta sa pacijentima u timovima porodične medicine, te evidencije istih u karton pacijenta. Praćenje simptoma: povišena tjelesna temperatura, suhi kašalj, bolovi u grudnom košu, bolovi u mišićima i kostima, glavobolja, mučnina, proliv, povraćanje, gubitak čula mirisa i okusa, i sl. kroz aktivan nadzor moraju se svakodnevno evidentirati.

-Sedmi i dvanaesti dan samoizolacije obavezno je uraditi fizikalni pregled pacijenta u kućnim uslovima od strane od strane mobilnog tima ili tima porodične medicine.

-U slučaju prijave pogoršanja simptoma od strane pacijenta u samoizolaciji OBAVEZNO JE obaviti fizikalni pregled pacijenta u kućnim uslovima i utvrditi dalje korake.

-Srednje teški i teški pacijenti se, uz prethodnu laboratorijsku i rentgenološku obradu upućuju na COVID odjeljenje Infektivne klinike UKC- a, a nakon popunjenosti iste u procentu od 70% u Kliniku za plućne bolesti UKC- a.

-Djeca pozitivna na COVID-19 sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom se smještaju na Kliniku za dječije bolesti UKC- a Tuzla. Nakon popunjavanja kapaciteta Klinike za dječije bolesti UKC- a Tuzla koristiti će se kapaciteti Dječijeg hospisa.

- Izvještaje o poduzetim aktivnostima dostaviti na sedmičnom nivou u elektronskoj formi Ministarstvu zdravstva TK na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Podaci treba da sadrže ime i prezime ljekara, ime i prezime pacijenta i poduzete aktivnosti od strane ljekara.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu