Solana Tuzla: U izgradnju dva skladišta uloženo 11 miliona KM

by admin
| 11:29

U petak su u tuzlanskoj Solani otvorena si dva skladišta za so u koja je uloženo oko 11 miliona KM.

Otvaranje rinfuznog i visokoregalnog skladišta za so dio je razvojnog programa Solane, u okviru kojeg je već završena trafostanica i rekonstruisan pogon pakovanja.

Rifuzno skladište primat će 7.500 tona rasute soli, a automatizirano, visokoregalno, 10 hiljada tona upakovane soli.

Ujedno je počelo i pražnjenje fabričkog kruga pretrpanog paletama soli. Sve to zajedno je korak dalje u zaokruživanju priprema za izgradnju potpuno nove solane.

“Visokoregalno skladište rijetko ćete naći u ovoj regiji jugoistočne Evrope . U potpunosti automatizirano sa informacionim sistemom, ulazom, izlazom, brzinom distribucije, ovo skladište će nam donijeti najmanje 40 posto ušteda u postojećem skladištenju, te unutrašnjem i vanjskom transporu”, kaže generalni direktor Solane Tuzli, dr Izudin Kapetanović.

Solana je u vlasništvu 1.500 malih dioničara, a zapošljava nešto više od 400 radnika. Za njen rad, njene finalne proizvode kao i poluproizvode direktno i indirektno vezano je oko 5000 ljudi. Jedna od najvažnijih podsticajnih mjera države, bila je odluka nadležnih kojom je zaustavljeno trgovačko-lobističko gušenje Solane.

“Mi smo u Federalnoj vladi pomogli tako što smo tuzlansku so vratili na ceste Federacije, pošto je dugo bila isključena iz zimskog održavanja cesta”, kaže ministar prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić.

(TI/Indikator.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.