srijeda, 05 Avgust 2020 20:00

Lična donacija: Gradonačelnik Tuzle poklonio 370 knjiga Memorijalnom centru Srebrenica

2301 potocari

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović posjetio Memorijalni centar Srebrenica i darovao knjige bibilioteci. Gradonačelnik je imao priliku čuti više o novim razvojnim planovima Memorijalnog centra, te podijeliti i svoje utiske o prilikama za saradnju i nastavak povezivanja Tuzle i Srebrenice na ovom putu.

“Trebamo često posjećivati Srebrenicu, prije i ne samo 11. jula. Moramo sačuvati kulturu i znanje o tome šta se dogodilo, a ovdje se dogodio genocid, najmračnija strana moderne svjetske historije. Jako je važna u tom kontekstu biblioteka. Pozivam sve koji mogu ojačati biblioteku svojim direktnim donacijama da to urade. Isto tako pozivam sve koji mogu pomoći građevinskom završetku Memorijalnog kompleksa da pomognu u tome ili u radu ili finansijski. Moramo sačuvati istinu jer je istina ugrožena jer ako mi ne budemo dovoljno govorili o istini i ne osiguramo dovoljno čuvara istine kao što su knjige onda će dominirati laž”, poručio je gradonačelnik Imamović.

“Prvo želim da se zahvalim gradonačelniku Tuzle iz nekoliko razloga. Prije svega, zato što je Jasmin mimo i nezavisno od funkcije gradonačelnika veliki prijatelj Memorijalnog centra. Grad Tuzla je na njegovu inicijativu bila među prvima lokalnim zajednicama koje su izdvojile budžetsku podršku za Memorijalni centar i to nemali iznos od 50.000 KM. Njegova donacija od 370 njegovih ličnih knjiga danas, je samo još jedna potvrda njegove lične uključenosti i posvećenosti, te potvrda svega onog što je Jasmin uradio za nas. I prilično sam uvjeren da ćemo nastaviti da radimo zajedno jer smo mi upućeni na Tuzlu i Tuzlanski kanton”, kazao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Direktor Emir Suljagić i kustos Azir Osmanović su upoznali gradonačelnika Imamovića sa novim sadržajima Memorijalnog centra.

“Prikazali smo rezultate aktivnosti prikupljanja ličnih predmeta i digitalne izložbe Memorijalnog centra. Upoznali smo gradonačelnika sa radom biblioteke, a imao je priliku da vidi i izložbe “Exodus” našeg akademskog slikara Safeta Zeca. Izuzetno smo ponosni što možemo prikazati rezultate našeg rada i što su oni prepoznati i od strane visokih zvaničnika koji posjećuju našu instituciju”, dodao je Azir Osmanović, kustos Memorijalnog centra.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu