subota, 01 Avgust 2020 16:49

FOTO / Tuzla se oprostila od Salke Bukvarevića, ukopan u haremu Džindić džamije

0108 komemoracija i dzenaza

Komemoracija u povodu smrti federalnog ministra za boračka pitanja Salke Bukvarevića, uz sve mjere epidemiološke zaštite, održana je danas u Bosanskom kulturnom centru TK u Tuzli.

Komemoracija je upriličena nakon što je održana i u Sarajevu, u prisustvu dužnosnika, prijatelja i članova porodice preminulog ministra.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić prigodnim govorom se oprostio od federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salke Bukvarevića.

- Rahmetli Salko Bukvarević bio istinski sin Bosne i Hercegovine. Jedan od onih tihih, ali izuzetno vrijednih sinova naše države. Skromnost i nenametljivost bile su, između ostalog, odraz njegovog dobrog vaspitanja. Bosna i Hercegovina bila mu je vrijedna, kao i njegova poštena rudarska porodica, koja ga je odgojila u duhu pravih ljudskih vrijednosti - rekao je Novalić. 

Naglasio je da "oni koji su u najtežim vremenima za odbranu naše države bili rame uz rame sa Salkom svjedoče o njegovoj hrabrosti. Svoj patriotizam osim na ratištu, Salko je dokazivao u svemu što je radio do kraja svog života".

- U godinama koje je proveo na čelu boračkog ministarstva uradio je mnogo toga za dobrobit ove populacije, a samo on i oni koji su istinski pratili njegov rad znaju koliko je to bilo teško postići. I naravno znaju to borci i njihove porodice. Trudio se da svi u vlasti razumiju kako su upravo borci najzaslužniji što imamo državu Bosnu i Hercegovinu. Poseban osjećaj imao je za članove porodica šehida i poginulih boraca - kazao je federalni premijer. 

Predsjednik GO SDA Tuzla Salko Zildžić je istakao da je Bukvarević srcem i djelima bio veliki čovjek koji je sebe dao domovini.

-Svoje i potrebe svoje porodice podredio je potrebama društva, države, saboraca, stranačkih kolega, simpatizera i onog običnog čovjeka kome je potreban putokaz i pomoć u društvu. Nikada se nije štedio za potrebe drugih, nije se štedio da primjerom prenese kakav treba da bude hizmećar i vođa - istakao je Zildžić.

Bukvarevićev životni put, naveo je on, karakterišu i velika iskušenja, kao i mnogi ostvareni uspjesi, od perioda agresije pa do današnjih dana. Nikada nije bilo posustajanja na putu borbe za bolje i pravednije društvo u kojem živimo.

-Pored mnogih činjenica izrečenih o životnom putu našeg ahbaba, brata, kolege, učitelja, jednoj i mi danas svjedočimo i njeni smo savremenici. Ta činjenica ogleda se u iskazanom poštovanju, žalu i tuzi velikog broja dobrih i iskrenih ljudi - dodao je Zlidžić. 

Podvlači da je Bukvarević bio jedan od najvrijednijih ministara u Vladi FBiH, "dobroćudan i dobar predsjednik, uzorit suprug, babo koji je pored svih obaveza koje je nosio na plećima, ipak podigao čestitu djecu".

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović iskoristio je priliku da porodici izjavi saučešće te dodao da je s rahmetli Bukvarevićem dugo sarađivao, još iz vremena kada je bio u Općinskom vijeću Tuzle.

– Svesrdno smo se borili ne samo za kanton, nego i za lokalnu zajednicu. Ostat će neizbrisiv trag iza Salke Bukvarevića i putokaz za buduće generacije kako se treba boriti za svoj grad, kanton i državu – rekao je Vujović.

Avdo Subašić predsjednik Udruženja boraca “Crni labudovi” i nekadašnji zamjenik komandanta ove jedinice u kojoj je tokom agresije bio i Bukvarević, rekao je da je sve iznenadila smrt njihovog saborca.

– Jednostavno je nestao za sedam do deset dana. U posljednjih pet godina intenzivno smo radili, ako nismo bili zajedno razgovarali smo telefonom. Teško se pomiriti da je naš Salko preselio na bolji svijet. To je bila jedna dobra duša, čovjek uvijek nasmijan, raspoložen, s njime ste mogli uvijek razgovarati na bilo koju temu. Htio je pomoći svakome, nikad se nije izmicao, a istovremeno bio je pravi patriota. Ako Bosna ima pravo patriotu, bio je to Salko Bukvarević – kaže Subašić.

On je podsjetio da je Bukvarević zajedno s herojem odbrambeno-oslobodilačkog rata Senadom Mehdinom Hodžićem, na prostoru tuzlanske regije formirao Patriotsku ligu.

– On je sve podredio odbrani BiH. Ja ga od tada znam. Dali smo maksimum da bi odbranili državu, ali i u miru smo nastavili kroz pomaganje porodica, borački zakon. Zakoni koje je radio su ga iscrpili, teško je bilo svima udovoljiti, a on je to sve nosio i prihvatao. Borio se za svakoga – zaključio je Subašić.

Nakon komemoracije, ispraćaj, dženaza i ukop ministra Bukvarevića su obavljeni u haremu Džindić džamije u Tuzli uz pridržavanje propisanih mjera Kriznog štaba.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević preminuo je 29. jula na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu