Bahrijino „prodavanje magle“: Ostavku nema ko prihvatiti, Umihanić ostaje na čelu Vlade TK-a

by admin
| 8:30

Iako je prije dva  daba Skupštini Tuzlanskog kantona podnio ostavku, profesor Bahrija Umihanić će se najvjerovatnije i u narednom periodu nalaziti na čelu Vlade Tuzlanskog kantona, sve do imenovanja novog saziva – piše današnje Oslobođenje.

Prema tvrdnjama sagovornika oslobođenja, Umihanićevu ostavku nema ko prihvatiti, jer je zadnjem sazivu Skupštine istekao mandat, a nova još nije konstituisana.

– Skupština je ta koja će odlučiti o tome šta ćemo mi dalje raditi. Sada je to praktično njima dato. Dok se oni ne sastanu, mi normalno radimo. Kada se oni sastanu, imat će mogućnost da dobiju izvještaj na samoj sjednici o tome šta smo radili. Poslije toga će donijeti odluku. Mogu donijeti odluku da nas ostave u mandatu, mogu donijeti odluku da nam oduzmu mandate i razriješe nas. To više nije stvar Vlade. Mi po Ustavu moramo raditi poslove dok oni ne reaguju, kazao nam je Umihanić.

U Ustavu Tuzlanskog kantona piše: “Prihvatanjem ostavke premijera od Skupštine, prestaje mandat Vladi”. No, kako stvari stoje, Umihanićevu ostavku nema ko prihvatiti ili eventualno odbiti, te će on i u narednom periodu ostati premijer TK-a. 

(TI/Oslobođenje)