Vaskrs: U Tuzli održana jutarnja liturgija

by nedim
| 11:15

Pravoslavni vjernici širom svijeta, u regiji pa tako i u Bosni i Hercegovini danas obilježavaju najveći vjerski praznik Vaskrs, koji simbolizuje uskrsnuće Isusa Hrista.

U Sabornom hramu “Uspenja Presvete Bogorodice” u Tuzli održana je jutarnja vaskršnja liturgija, na kojoj je uz molitvu, čitanjem Evanđelja, veliki broj pravoslavnh vjernika iz Tuzle i okoline sa ovog područja, dočekao najveći hrišćanski praznik.

Vaskrs je praznik hrišćanske pobjede života nad smrću i zato uvijek treba podsjećati na važnost čovječnosti u ovozemaljskom životu, poručeno je okupljenim vjernicima.

Nakon liturgije, vjernici se okupljaju u kućama, uglavnom u porodičnom okruženju, uz trpezu sa tradicionalnim jelima, kao i neizostavnom farbanim jajima.

Inače, jaje je simbol obnove prirode i života i radosti za one koji ga poklanjaju i one koji ga primaju. Jaja se farbaju na Veliki petak, a najčešće se koristi crvena boja, koja prema hrišćanskom vjerovanju, simbolizuje Isusovu krv.

Vaskrs se slavi tri dana, tokom kojih se pravoslavci pozdravljaju sa “Hristos vaskrse”, uz otpozdrav “Vaistinu vaskrse”.