Wizz Air postavio uslov: Nove linije iz Tuzle samo sa novim sistemom aerodromske rasvjete

by admin
| 16:05

Shodno nedavno potpisanom ugovoru o daljoj saradnji Wizz Air, najveći nisko-tarifni avio prevoznik u Centralnoj i Istočnoj Evropi, će od sredine slijedeće godine na aerodromu u Tuzli otvoriti svoju 19. bazu, a Tuzla će se avio linijama povezati i sa Minhenom i Frankfurtom u Republici Njemačkoj, te Oslom u Norveškoj i Štokholmom u Švedskoj, o čemu smo jutros i pisali.

Wizz Air sada iz Tuzle nudi ukupno devet ruta u pet zemalja.

-Danas je još jedan značajan korak naprijed za Wizz Air u Bosni i Hercegovini. Počeli smo naše operacije u Tuzli u maju 2013.godine i već smo do danas prevezli preko 180.000 putnika. Nova baza u Tuzli će kreirati mnogo lokalnih poslova sa Wizz Airom i sa našim lokalnim poslovnim partnerima. Bosna i Hercegovina postaje naša 11. zemlja u kojoj smo uspostavili bazne operacije. Radujemo se što ćemo postati avio kompanija – izbor bosanskih klijenata i posjetilaca-  istakao je danas komercijalni direktor kompanije Wizz Air György Abrán.

Vlada Tuzlanskog kantona je u proteklim mjesecima bila aktivan sudionik i posrednik pregovora koji su evo na obostrano zadovoljstvo rezultirali uspostavljanjem baze Wizz Air-a u Tuzli, a preduslov za uspostavu baze je da Vlada TK obezbjedi uspostavljanje sistema aerodromske rasvjete, a na što se Vlada TK obavezala.

Prema planu u 2015. godini broj putnika će iznositi 111.360, naredne godine 146.160, a u 2017. godini planiran je prijevoz 205.920 putnika.

Povećanjem broja letova i broja prevezenih putnika, planira se da Aerodrom u Tuzli u 2017. godini postane saomodrživ.

-Mi ćemo zbog značajnog povećanja obima posla u narednom vremenu početi sa pripremnim aktivnostima za povećanje broja radnih mjesta. Osim otvaranja novih radnih mjesta na Aerodromu, otvaranje baze Wizz Aira i novih linija sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli stvaraju se pretpostavke za značajan broj dodatnih radnih mjesta koja su indirektno vezana uz Aerodrom -rekao je v.d. direktor Aerodroma Rifat Karasalihović.

(Tuzlainfo)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.