ponedjeljak, 13 Juli 2020 07:55

Službenik Općine Lukavac zaražen koronavirusom, ulazak u zgradu reduciran

0409 lukavac

Nakon što su potvrđeni pozitivni nalazi, odnosno identificirano prisustvo virusa Covid-19 kod jednog od službenika Općine Lukavac, urađena je analiza i pravljenje spiska svih osoba koje su bile potencijalno u kontaktu sa zaraženim.

Kako je saopšteno, svi za koje postoji osnovana sumnja da su mogli biti u prvom kontaktu su zadržani kod kuće, a općinske službe usko sarađuju sa Higijensko-epidemiološkom službom Doma zdravlja, te se sve dalje mjere provode po instrukcijama epidemiologa.

Navedeno je da zaražena osoba nije imala kontakte sa građanima, jer ne radi na poslovima koji mogu značiti veću izloženost i najvjerovatnije se radi o infekciji koja ne potiče iz radnih prostora Općine. S tim u vezi građani koji su proteklih dana dolazili u Općinu nemaju razloga za posebnu zabrinutost, a sve osobe koje su imale kontakt su već popisane i upućene na testiranje.

Danas će se izvršiti testiranje osoba sa spiska potencijalnih kontakata zaraženih, a do potpunog zaokruživanja ovog klastera svi potencijalno zaraženi će biti izolovani i neće dolaziti u zgradu Općine.

Jučer je provedena i detaljna dezinfekcija zgrade Općine Lukavac, a do daljnjeg u zgradi općinske uprave uvest će se poseban režim sa strogom kontrolom ulaska i izlaska, te provođenjem mjera lične i kolektivne zaštite sa posebnim akcentom na korištenje zaštitnih sredstava, održavanje rastojanja i zabrane bilo kakvog fizičkog kontakta. Prema procjeni pomoćnika Općinskog načelnika nivo i obim aktivnosti svest će se samo na one kojim se neće dodatno ugroziti higijensko-epidemiološko stanje, a ulazak u zgradu će se reducirati samo na nužne slučajeve.

Iz Općine Lukavac su zamolili  građane da svoje zahtjeve i potrebe prema Općini Lukavac reduciraju, a posebno iz razloga što je ponedjeljak tradicionalno dan enormnog opterećenja zahtjevima. 

Prema procjenama sasvim je moguće da nije došlo do širenja zaraze u Općini, jer je zaraženo lice imalo tek manji broj kontakata sa drugim osobama u kritičnom periodu, ali je neophodno testovima prvih kontakata utvrditi tačnost ovakve pretpostavke i poduzeti dalje mjere u skladu sa rezultatima. Imajući u vidu činjenicu da se na rezultate čeka po nekoliko dana, moguće je da do konačnih rezultata Općina Lukavac svede sve svoje aktivnosti na apsolutno nužni minimum - saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu