četvrtak, 09 Juli 2020 22:25

Administracija završena: Medicinski tim UKC Tuzla stiže u pomoć kolegama u Sandžaku

2806 novi pazar

Medicinski tim UKC Tuzla kojeg čine tri ljekara i tri medicinska tehničara sutra će krenuti ka Sandžaku, kako bi zdravstvenim radnicima u tom dijelu Srbije pomogli u borbi protiv koronavirusa.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije je još ranije dalo dozvolu za ulazak ljekara iz Sarajeva i Tuzle, dok se u toku danas  čekala i saglasnost Ljekarske komora Srbije.

U večernjim satima smo dobili potvrdu iz UKC Tuzla da su potrebne administrativne dozvole završene i da Medicinski tim UKC TUzla put Sandžaka kreće ujutro (petak) u 8 sati.

Ekipu UKC Tuzla će predvoditi dr. Zijah Rifatbegović, a tim bi u Novom Pazaru ili drugim općinama u Sandžaju trebao ostati tokom jednog inkubacionog siklusa, odnosno 14 dana.

Koordinator OB Novi Pazar dr. Mirsad Đerlek je također potvrdio dolazak dvije medicinske ekipe iz Sarajeva i Tuzle i ponovio da se ljekarske ekipe dobrodošle i nikad neće biti viška kadra.

“Moramo da odmaramo ljude i ove ekipe iz Sarajeva i Tuzle će biti od velike pomoći”, rekao je Đerlek.

U regionalnoj kovid bolnici u Novom Pazaru do danas se na liječenju nalazilo 374 oboljela od koronavirusa, u protekla 24 sata primljena su 42 pacijenta s područja Novog Pazara, Sjenice i Tutina, a četvero je preminulo, saopšteno je danas u Opštoj bolnici (OB) u Novom Pazaru.

Usporedbe radi u kovid bolnici UKC Tuzla, koja pokriva područje gdje živi oko pola miliona stanovnika trenutno je na liječenju 51 osoba, što je šest puta manje nego u Novom Pazaru.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu