utorak, 07 Juli 2020 20:16

Počelo rušenje zgrade Muzičke škole u Tuzli

0707 muzicka

Prepoznatljiv kultni objekat Muzičke škole u Tuzli gdje su svoje prve note na muzičkim instrumentima savladavali brojni istaknuti muzičari, trenutno je u fazi rušenja. Škola je osnovana 22. februara 1957. godine, a bila je smještena u zgradi koja je izgrađena 1949. godine.

Podsjetimo, nakon što je došlo do slijeganja tla, na osnovu rješenja Službe za inspekcijske poslove Inspektorata za građevinarstvo Općine Tuzla, ova škola je, zbog ugroženosti objekta, zajedno sa Osnovnom muzičkom školom 2012. godine je iseljena iz zgrade u kojoj se nalazila. Od tada do danas nove generacije učenika nastavu pohađaju u prostorijama Osnovne škole Centar, a za koju i sami profesori kažu da ne ispunjava ni osnovne zahtjeve muzičke struke.

Podsjećamo, 24. decembra 2019. godine, Vlada TK je dala prethodnu saglasnost Školskom odboru Javne ustanove Osnovna muzička škola Tuzla i Školskom odboru Javne ustanove Srednja muzička škola „Čestmir Mirko Dušek“ Tuzla, za uklanjanje zgrade muzičke škole na adresi Ul. Ludvika Kube 1 u Tuzli.

Radi se o jednom u nizu koraka kojima se stvaraju preduslovi za uklanjanja postojećeg objekta i izgradnje novog školskog objekta za potrebe smještaja Osnovne i Srednje Muzičke škole u Tuzli.

(TI/RTV7)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu