Radnici “Aide” nastavljaju proteste: Hoće li saobraćaj u Tuzli biti potpuno blokiran?

by admin
| 15:00

Nakon dramatičnog verbalnog obračuna između revoltiranih radnika Aide i pet ministara Vlade TK, kojima radnici nisu dozvoljavali da izađu iz BKC-a Tuzla, tenzije su smirene.

Intervencijom policije, koja je zaštitila ministre i izvela ih iz kafe bara u BKC-u, riješeni su samo ministarski problemi, ali ne i problemi dvjestotinjak radnika, koji od predstavnika vlasti traže svoja prava.

Po okončanju sjednice Vlade TK, sa koje je, podsjetimo, pobjegao premijer Bahrija Umihanić kako bi izbjegao susret sa radnicima, protesti su opet nastavljeni pred zgradom Vlade TK.

Sada već veći broj policajaca osigurava mjesto protesta, a radnici ne odustaju od namjera, čekajući ministre i premijera da se uključe u rješavanja nagomilanih problema.

Uzvikujući „Lopovi, lopovi“, radnici čekaju da se neko od predstavnika vlasti pojavi ispred njih. Nažalost, prema nezvaničnim informacijama, susret sa premijerom i ministrima neće imati, jer je zgrada Vlade TK prazna u ovom momentu.

Slijedeći premijerov primjer sa sjednice, te nakon dešavanja u kafe baru BKC-a, ministri su opet pobjegli, tačnije, nisu se ni vratili u zgradu Vlade TK, gdje im je inače radno mjesto zbog kojeg primaju platu.

Obespravljeni radnici Fabrike obuće „Aida“ sastat će se sutra u poslijepodnevnim satima sa Slađanom Ilićem, predsjedavajućim Skupštine Tuzlanskog kantona.

– Mi smo tražili da pozove i premijera i resornog ministra jer mi s njim ne možemo ništa da riješimo. Mi tražimo zaposlenje, to svima mora biti jasno, a ne milostinju, i da nas materijalno zbrinu pošto su većinski vlasnici fabrike. Što prije nas uposle, bit će svima bolje. Mi od svoja tri zahtjeva nećemo odustati. Ne želimo zaposlenje od dva mjeseca, pa da deset ne radimo – rekao je za Agenciju FENA Hasan Užičanin, radnik „Aide“.

Ukoliko sutrašnji sastanak donese pozitivan ishod, blokiranja južne i sjeverne saobraćajnice, kako je kazao Užičanin, neće biti.

Podsjećanja radi, radnici ove fabrike traže pronalazak novog posla za sva tri pogona, materijalno zbrinjavanje radnika do pronalaska posla, te uvezivanje radnog staža koji nije uplaćivan više godina.

(TI/Bportal.ba)