Radnici “Aide” blokirali saobraćajnicu na Ircu: Dosta nam je lažnih obećanja

by admin
| 15:01

I radnici tuzlanske fabrike obuće „Aida“ nezadovoljni odnosom Vlade TK prema firmi koja je u njenom vlasništvu, danas su izašli u štrajk.

Radnici su blokirali raskrsnicu kod fabrike na Ircu, a sa nje se, kako su kazali, neće pomaknuti sve dok premijer Vlade TK Bahrija Umihanić, te ministar industrije Mulaga Fejzić, ne uđu u fabriku, te ne sagledaju katastrofalno stanje u proizvodnji.

-Mi smo na blokadu saobraćajnice primorani jer u Vladi TK se oglušuju na naše zahtjeve već godinama. Jutros smo pokušali obaviti razgovor sa ministrom Fejzićem, koji nas je primio na pola sata, formalno nas saslušao i otišao na, navodno, dogovoreni sastanak u Livnicu. Nije mi jasno zašto se mi u Aidi, te naši problemi razlikujemo od drugih. Nećemo otići sa raskrsnice dok gospoda Umihanić i Fejzić ne dođu u fabriku da vide o kakvoj se ovdje bijedi radi-kazao je Husein Užičanin, potpredsjednik Sindikata radnika fabrike obuće „Aida“ Tuzla.

Njihovi zahtjevi nisu ništa drugačiji od onih kada je prije nekoliko godina na ovoj raskrsnici viđan isti scenario, te blokada saobraćajnica. Radnici traže pokretanje proizvodnje u pogonima Tuzla, Lukavac i Duboki potok, te pronalazak strateškog partnera za saradnju i proizvodnju.

Više neće šutiti i trpiti, a dosadašnja „ušutkavanja“ koja su stizala od Vlade TK, kako kažu sami radnici, neće više tolerisati.

-Dosta su nas ušutkavali lažnim obećanjima da će pronaći nove kupce i partnere za koje trebamo raditi. Pa mi danas nismo u stanju zaraditi dnevnicu od pet bijednih maraka da preživimo. Radnici nam umiru od bolesti jer nemaju pravo na liječenje. Nedavno smo imali takav slučaj kada je kolega umro od karcinoma. Nije imao novaca za liječenje, a mi smo od crkavice koju primamo skupljali da mu pomognemo-kaže Edina Aličić, predsjednica Sindikata radnika Aide.

Nekoliko desetina radnika stoji na raskrsnici, koju ne žele napustiti sve do saslušanja njihovih zahtjeva, te početka njihovih rješavanja, rečeno nam je na protestima.

(TI/Bportal.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.