srijeda, 01 Juli 2020 10:59

Projekat počeo prije tri godine: Informatizacija zdravstvenog sistema u TK do kraja 2021. godine

0107 zdravstvo

Informatizacija zdravstvenog sistema u Tuzlanskom kantonu, koja je počela prije tri godine, još je u povojima i praktično postoji samo volja da se ona provede. Tu volju je prvo iskazala Vlada Bege Gutića, a nakon barem pet neuspješnih pokušaja da se informatizacija provede, tu volju ponovo iskazuje i Vlada Denijala Tulumovića - piše Oslobođenje.

Prema informaciji koju je usvojila Vlada TK-a, planirano je da se informatizacija provede do kraja 2021. godine. Volju da ovaj projekat provedu do kraja Vlada i Skupština TK-a su pokazale i povećanjem iznosa za informatizaciju sa 4,4 na 10 miliona KM.

- Sve ovo se neće utrošiti odmah, nego će sve ići u nekoliko faza. Prva faza podrazumijeva e-kartice i e-recepte, te naručivanje kod ljekara i vođenje bolovanja elektronskim putem. Taj prvi korak želimo okončati do kraja ove godine. Imamo javne zdravstvene ustanove koje su u potpunosti provele proces informatizacije, dok imamo i one koje se nisu pomjerile s mjesta. Dok ne budemo sve mogli uvezati, djelimična informatizacija nema nikakvog smisla, kaže nam kantonalna ministrica zdravstva Dajana Čolić.

Informatizacija bi dovela do toga da ljekar na računaru ima kompletnu istoriju bolesti pacijenta, te da ga nakon pregleda upućuje na specijalistički pregled, čiji raspored također ima pred sobom. Ukoliko pacijent uzima lijekove s esencijalne liste, ljekar unosi lijekove u sistem, koji je povezan s apotekama, a pacijent podiže lijekove na osnovu svoje e-kartice.

Informatizacija bi, osim za pacijente, imala višestruk značaj i za sam zdravstveni sistem, koji bi bio optimiziran na način da ljekari provode više vremena na pregledima pacijenata, umjesto u ispunjavanju papirologije.

- Pacijenti ne bi morali ići po uputnice porodičnim ljekarima, specijalistima, nego bi bio dovoljan prethodni nalaz specijaliste da pacijent ode na pregled ili snimanje. Tu smo pacijenta poštedjeli tog nepotrebnog hodanja po uputnice, a ljekare smo rasteretili administracijskog posla, ističe predsjednik Ljekarske komore TK-a doktor Harun Brkić.

Međutim, kako priznaju u Vladi, sudbina informatizacije zdravstvenog sistema je izvan njihovih ruku, jer će sve zavisiti o dinamici realizacije javnih nabavki. Ministrica Čolić shvata izazov koji je pred aktuelnom Vladom i rukovodstvom Zavoda.

- Mislim da imamo dovoljno iskustva u prethodnim postupcima da učinimo sve da od prostog obećanja i najave do kraja naredne godine imamo digitalizovan zdravstveni sistem, dodaje Čolić.
Da li će ova vlada napraviti odmak od prethodnih praksi i konačno savladati proceduru javnih nabavki ili je i ovo još jedno obećanje, ostat će da se vidi u narednih šest mjeseci.

(TI/Oslobođenje/M.Aljić)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu