Mjesec borbe protiv karcinoma dojke: U TK za pola godine oboljelo 155 žena!

by admin
| 8:33

Oktobar je mjesec u toku kojeg se širom svijeta promoviše borba protiv karcinoma dojke kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba oboljelih od ove bolesti.

Rak dojke je trenutno vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Prema dostupnim podacima u svijetu svake godine od raka dojke oboli oko 1.670.000 hiljada žena, a oko 522.000 žena umre. Od ukupnog broja novooboljelih žena u svetu od 20 do 30% žena je mlađe od 50 godina, a oko 33% žena su starosti od 50 do 64 godine.

U BiH godišnje od karcinoma dojke oboli oko 1600 žena, a 800 ih umre. U TK godišnje se u prosjeku registruje između 130 do 160 oboljelih. Da broj oboljelih konstantno raste govori podatak da je samo u prošloj godini u TK oboljelo 180 žena, a u prvih šest mjeseci 2014. godine karcinom dojke dijagnosticiran je kod 155 žena.

Veći broj smrtnih slučajeva žena oboljelih od raka dojke javlja se u zemljama u razvoju zbog  dijagnostikovanja raka dojke u kasnoj fazi, uglavnom zbog nedostatka svijesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu. Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i liječenje, šanse za izlječenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ova bolest otkrije u kasnoj fazi. Najvažnije je ovo oboljenje otkriti na vrijeme, kako bi modaliteti liječenja bili uspješni.

“Ne možemo spriječiti bolest, ali možemo otkriti i na vrijeme izliječiti. Rani karcinom dojke je izlječiv gotovo u 90% slučajeva. Najčešće se bolest javlja u dobi iznad 45. i 50. godina, iako danas imamo i žena mlađe životne dobi oboljelih od ove bolesti. Ženama poslije 40. godine života preporučuje se da jednom godišnje urade ultrazvučni pregled, a svake druge godine mamografiju dojke“, kaže prim. dr. med. sci. Jasmina Alidžanović, onkolog Klinike za onkologiju, hematologiju i radioterapiju UKC Tuzla.

Oktobar mjesec, kao mjesec borbe protiv raka dojke tradicionalno se obilježava od 1993. godine. Cilj obilježavanja ovog mjeseca je podići razinu svijesti javnosti o utjecaju mnogih faktora na razvoj te bolesti. Prema riječima prim. dr. Alidžanović prihvaćanjem zdravih životnih navika značajno se može smanjiti rizik obolijevanja od raka dojke. “Svaka žena nakon 20. godine života treba da krene sa redovnim samopregledima dojke koji se rade otprilike drugog do petog dana nakon prestanka menstrualnog krvarenja. Kod žena kod kojih postoji genetske predispozicije, preporučuju se češće kontrole i obavezni ultrazvučni pregledi. U slučaju da se primjete promjene na dojci, potrebno se što ranije jeviti ljekaru i uraditi analize”, kaže prim.dr. Alidžanović.

(TI/UKC Tuzla)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.