UKC Tuzla: Novom radiološkom procedurom izbjegnuta amputacija ruke pacijenta!

by admin
| 9:02

Tim Odjeljenja interventne radiologije, Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu UKC Tuzla, prošle sedmice je usvojio još jednu interventnu radiološku proceduru.

Pacijentu kod kojeg je konstatovano začepljenje glavne arterije za lijevu ruku, u predjelu vrata, urađena je procedura stentiranja arteriae subclaviae. 

“Pacijent kod kojeg je iznenada došlo do začepljenja glavne arterije za lijevu ruku u predjelu vrata, javio se na našu kliniku sa hladnom lijevom rukom, a naročito šakom. Ovakvi pacijenti obično imaju vrlo težak ishod, a tretman se obično završava amputacijom ruke. Interventne radiološke procedure su tehnike koje ovakvim pacijentima mogu pomoći brzo i efikasno. Pacijenti nemaju operativni rez, obično se ne uspavljuju, i nakon procedure se otpuštaju kući već slijedećeg dana”, kazao je prof. dr. Haris Huseinagić, načelnik Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu UKC Tuzla .

Intervencije na arteriji subclaviji se izvode u predjelu vrata, vrlo su rizične, i mogu biti praćene teškim komplikacijama. Mnogi timovi interventne radiologije u svijetu se teško upuštaju u izvođenje sličnih tehnika  zbog rizika od komplikacija.

“Uspješan ishod komplikovane perkutane transluminalne angioplastike sa stentom na zahtjevnoj podključnoj arteriji ukazuje da tim interventne radiologije Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu UKC Tuzla može odgovoriti i na najzahtjevnije izazove. Ovaj tim redovno izvodi procedure: koilovanja aneurizmi mozga, rješavanja stenoza arterija vrata, embolizacije krvnih sudova mozga, embolizacije mioma maternice, rješavanja suženja i začepljenja arterija donjih ekstremiteta, a evo sada smo započeli i sa procedurom stentiranja arteriae subclaviae”, kaže prof. dr. Huseinagić i ističe da tim interventne radiologije Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu uskoro obilježava 10. godišnjicu rada i 20 000 procedura na pacijentima.

(TI/UKC Tuzla)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.