GIPS Tuzla: Dolaskom novog vlasnika 54 radnika ostalo bez posla!

by admin
| 7:45

Sindikat solidarnosti jučer je organizovao press konferenciju, na kojoj je bilo riječi o kako tvrde, nezakonitom otpuštanju 54 radnika Gradskog saobraćajnog preduzeća Tuzla.

Kako je kazano ovom prilikom, novi većinski vlasnik ovog preduzeća (Junuzović Kopex) počeo je otpuštati radnike kao tehnološki višak.

Među njima je i demobilisani borac Murat Hurić, koji smatra da se na ovaj način može otpuštati samo u situaciji stečaja preduzeća. Kako je kazao, ova firma nema vijeće uposlenika, kojem je mandat istekao 2013.godine. Predsjednik Sindikata GIPS-a Sead Trgovčević je zloupotrijebio pečat i potpisao dokument o raskidu ugovora.

„Pozadina svega je plac koje posjeduje preduzeće. Zvanični broj otpuštenih radnika je 54, a na ponuđenom spisku zbrinjavanja je 74 radnika. Nije otpustio radionu, zahvaljujući direktoru Elisu Sprečiću koji je dao otkaz, jer ne želi da prisustvuje otpuštanju radnika“, pojasnio je Hurić.

Enes Tanović iz Izvršnog odbora Sindikata solidarnosti smatra, da se u sve treba uključiti Tužilaštvo, kako bi se ispitala privatizacija ovog preduzeća.

„Sa ovih 70 otpuštenih radnika, država gubi oko 780 hiljada KM, a ljudi nemaju posla. Oni će biti na Birou za zapošljavanje, tamo imaju po 330 KM narednih 18 mjeseci. Pored toga ima radnika koji su pred penziju, za koje treba dokupiti staž. Sve to kada se sabere, i dodaju sredstva koja će vlasnik uzeti od države kao stimulans za zapošljavanje, to je na kraju oko milion KM“, kazao je Tanović.

Kako su kazali ovom prilikom, razgovarali su i sa gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem, ali o zaključcima nisu htjeli govoriti. Ukoliko ne bude pomaka, iz Sindikata solidarnosti najavljuju blokadu saobraćanja autobusa Gradskog i prigradskog saobraćaja Tuzla.

(TI/RTV7)