Ko će sa SDA formirati vlast: Bego Gutić novi premijer Tuzlanskog kantona?

by admin
| 10:38

Stranka demokratske akcije sa preko 68.000 osvojenih glasova, imat će svojih 13 poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona, čime je ubjedljivo vodeća stranka u najmnogoljudnijem kantonu.

Iako je u odnosu na izbore 2010. godine izgubila čak sedam poslaničkih mandata, Socijaldemokratska partija se, sa šest poslanika ipak nalazi na drugom mjestu. Slijedi SBB sa pet, DF sa četiri, Stranka za BiH sa tri poslanika, dok su BPS i NS Radom za boljitak osvojili po dva poslanička mandata. U odnosu na aktuelni mandat, HDZ u novom sazivu Skupštine neće imati svog poslanika, piše Oslobođenje.

Ovakav odnos snaga jasno pokazuje da će u naredne četiri godine glavnu riječ u Tuzlanskom kantonu voditi SDA, iz čijih će redova najvjerovatnije biti izabran mandatar za sastav nove Vlade, ali i predsjednik Skupštine. U Kantonalnom odboru SDA u Tuzli još uvijek se ne spominju mogući koalicioni partneri.

„Centrala u Sarajevu je preuzela obavezu da po vertikali dogovara koaliciju“ kratko su nam kazali u SDA.

Dakle, vlast u Tuzlanskom kantonu će biti formirana onako kako to dogovore stranačke centrale u Sarajevu, kao što je urađeno i nakon izbora 2010. godine. Naime, tada je SDP u Skupštini imao 13 poslanika, a SDA 10, što je tada značilo da ove dvije stranke imaju čvrstu većinu, koja se kasnije i raspala, kada je SDP, voljom rukovodstva u Sarajevu, izbacio SDA iz vlasti.

No, sada je situacija drugačija, pa će SDA najvjerovatnije morati koalirati sa dvije ili tri stranke. U SDP – u za sada, bar zvanično, nisu zainteresovani za ulazak u vlast, mada bi pojedinci iz SDA upravo željeli ovu stranku za koalicionog partnera. Zeleno – crvena koalicija bi u tom slučaju imala 19 poslanika, što je dovoljno za većinu u Skupštini. U SDP – u su oprezni kada je u pitanju ulazak u vlast, jer su u ovoj partiji svjesni kako je završila posljednja SDP – ova Vlada u Tuzlanskom kantonu. Vlada je, podsjetimo, praktično otjerana serijom protesta i paljenjem zgrada u Tuzli.

Toga su svjesni i u drugim stranačkim taborima, koji će dobro razmisliti o mogućem ulasku u vlast, gdje ih čekaju svakodnevni protesti obespravljenih radnika, milionski deficit, 100.000 nezaposlenih, uništena preduzeća i brojni drugi problemi. No, u jednom dijelu SDP-a postoji želja za ulaskom u vlast, kako bi se u narednim godinama sačuvale brojne direktorske pozicije, ali i kontrola u javnim preduzećima.

Dok se čekaju koalicioni dogovori, jedno je jasno – SDA – ov premijer će se nalaziti na čelu buduće Vlade. Iz izvora bliskih SDA saznajemo da je ovoj poziciji najbliži Bego Gutić iz Banovića, nekadašnji ministar MUP-a TK. Gutić je prema opštem mišljenju jedan od najboljih ministara koji je ikada sjedio u Vladi TK. On je trenutno načelnik Policijske uprave Lukavac i predsjednik Upravnog odbora UKC-a Tuzla, a u borbi za premijersku poziciju ima podršku svog zemljaka Mirsada Kukića, najmoćnijeg SDA – ovca u ovom dijelu BiH.

Kada je u pitanju pozicija predsjednika Skupštine, njoj je najbliži Senad Alić iz Sapne, koji je u protekle četiri godine bio predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini TK. I za Alića se može čuti da ima podršku Kukića.

No, da bi se došlo do ovih imenovanja, potrebno je obaviti brojne razgovore i proći mnoge procedure, te dobiti podršku članova Kantonalnog odbora i Kadrovske komsije. Za početak, SDA mora prvo pronaći koalicione partnere.

(TI/Bportal.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.