Dječija hirurgija UKC Tuzla: Uvedena nova metoda liječenja pacijenta pedijatrijske urologije

by admin
| 11:59

Na Odjeljenju dječije hirurgije Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla uvedena je nova procedura endoskopskog liječenja vezikoureteralnog refluksa.

Ova minimalno invazivna terapijska metoda sprovedena je kod četiri pacijenta pedijatrijske urologije. Supervizor prilikom izvođenja ove procedure bio je prof. dr. Vladimir Kojović iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta iz Beograda.

Prema riječima dr. med. sci. Amira Halilbašića, dječijeg hirurga Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla, vezikoureteralni refluks se javlja kod 1% djece u svijetu.

 “Zdrav bubreg filtrira otpadne materije iz krvi i proizvodi mokraću. Tok urina normalno ide u jednom pravcu, iz bubrega preko uretera u mokraćnu bešiku gdje se skuplja sve do akta mokrenja. Urin se ispušta iz bešike i ističe putem uretre. Međutim, vezikoureteralni refluks se javlja kad se otvor uretera koji se nalazi na spoju uretera i mokraćne bešike ne zatvara adekvatno. Ovo uzrokuje retrogradni tok urina iz bešike ka ureterima i kasnije do bubrega, ovisno o stepenu vezikoureteralnog refluksa”, pojašnjava dr. Halilbašić, te dodaje da se kod većine djece sa vezikoureteralnim refluksom može javiti postepeno poboljšanje, ali da što je stepen vezikoureteralnog refluksa veći, manja je vjerovatnoća za spontano povlačenje.

“Posljedice vezikoureteralnog refluksa mogu biti vrlo ozbiljne. Može da dođe do infekcije bubrega ukoliko dijete ima urinarnu infekciju, pa se inficirani urin vraća u bubrege. Ove infekcije mogu da dovedu do stvaranja ožiljka na bubregu, ali i njegovog oštećenja, te da uzrokuju smanjenje bubrežne funkcije i visoki krvni pritisak kasnije u životu”, kaže dr. Halilbašić.

U liječenju vezikoureteralnog refluksa postoje tri opcije, to su antibiotsko liječenje, operativno i endoskopsko liječenje.

 “Antibiotici se koriste da bi se spriječile infekcije, dok se vezikoureteralni refluks ne povuče sam od sebe. Ova terapija može da potraje i nekoliko godina, a dijete mora da uzima lijek svaki dan. Dugotrajno liječenje antibioticima može da dovede do otpornosti bakterija. Operacijom mogu da se isprave defekti uretera i zaustavi vezikoureteralni refluks, ali znamo da operacije mogu biti veoma stresne i bolne za dijete. Treći način je izvođenjem endoskopskog tretmana. Ovo je savremen, bezbjedan i efikasan način liječenja vezikoureteralnog refluksa. Izvodi se endoskopski, pomoću cistoskopa, pri čemu se gel ubrizgava gdje ureter ulazi u mokraćnu bešiku, što sprečava povratak urina u uretere i bubrege. Time se stvara izbočina koja ne dozvoljava retrogradni tok urina u ureter. Nakon izvjesnog vremena, novo tkivo se formira oko gela obezbjeđujući dugoročne rezultate”, pojasnio je dr. Amir Halilbašić.

(TI/UKC Tuzla)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.