petak, 05 Juni 2020 18:09

Vrijedna donacija EU: UKC-u Tuzla uručen anesteziološki aparat i medicinska oprema

0506 ukc respirator

U sklopu podrške Evropske unije u borbi protiv korona virusa u Bosni i Hercegovini, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla uručio je anesteziološki aparat i značajne količine medicinske opreme.

Ambasador Johann Sattler je istakao da je Evropska unija u mnogim prilikama pokazala solidarnost prema Bosni i Hercegovini.

„Evropska unija je najlojalniji partner ove zemlje i njenih građana, bili smo tu i prije pet godina kada su poplave pogodile ovu zemlju, a uz vas smo i u ovim vremenima tokom Covida-19.“, rekao je ambasador Sattler i naglasio da je Tuzlanski kanton primjer kako se trebalo odnositi prema epidemiološkoj situaciji koja je bila uzrokovana Covidom-19.

„U Tuzlanskom kantonu su donešene prave odluke u pravo vrijeme i moram istaći da mi je veliko zadovoljstvo što sam danas u društvu ministrice Čolić i direktora Jusufovića koji su kroz svoj primjer pokazali kako se upravlja u kriznim situacijama. Time su postali jedan od najuspješnijih primjera u Bosni i Hercegovini kako na pravi način upravljati Covid krizom”, rekao je u svojoj izjavi ambasador Johann Sattler.

Donaciju je primio v. d. direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, prof. dr. Vahid Jusufović koji je istakao zahvalnost za uručenu medicinsku opremu i istakao značaj anesteziološkog aparata koji će doprinijeti boljem i lakšem radu osoblja intenzivne njege i anestezije.

„Radi se o aparatu za opštu anesteziju, koji je ujedno i respirator i aparat za opštu anesteziju i koji po svom kvalitetu spada u sami vrh medicinske opreme. Također, u ovoj donaciji smo dobili i značajnu količinu medicinske zaštitne opreme. Želim uputiti veliku zahvalnost Evropskoj uniji na donaciji, ali i ambasadoru Satleru na ličnom angažmanu“, rekao je u svom obraćanju direktor Jusufović.

Na donaciji se zahvalila i ministrica zdravstva TK, Dajana Čolić koja je rekla da će donirani anesteziološki aparat i zaštitna medicinska oprema biti od velikog značaja u ovom periodu nestabilne epidemiološke situacije, ali i nakon prestanka epidemije.

Nabavku medicinske opreme, u vrijednosti od 7 miliona eura, finansirala je Evropska unija u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa, a isporuka prema medicinskim ustanovama na teritoriji cijele Bosne i Herzegovine vrši se u saradnji sa UNDP BiH - saopšteno je iz UKC Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu