VIDEO / Svjetski dan hidžaba obilježen i u Behram-begovoj medresi

by nedim
| 19:05

U povodu obilježavanja Svjetskog dana hidžaba, u Behram-begovoj medresi učenici i profesori večeras su pripremili bogat kulturni program.

Učenici drugog razreda su izveli program koji se sastojao od izvođenja ilahija i kasida, čitanja radova o hidžabu, q govorilo se i o pravilnom odjevanju muslimana i muslimanki, kao i o tome kako je hidžab izgledao kroz historiju.

Pripremljen je i kviz znanja u kojem su učestvovali prisutni učenici.

– Novina je da su ove godine u obilježavanju 1. februara, Svjetskog dana hidžaba uzeli, pored učenica, i naši učenici. Mi smo to muškarcima predložili i oni su to vrlo rado prihvatili – istakla je Edina Tokić, odgajateljica u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

Lejla Efendić, učenica drugog razreda Behram-begove medrese u Tuzli kaže da je za nju hidžab njena kruna.

– Predstavlja moju krunu i moju snagu i daje mi mogućnost da budem svoja, a ujedno da radim sve što ostale djevojke rade, kazala je Efendić.

Džentlmenski, na kraju programa, učenici su svim učenicima poklonili po jednu mahramu.

Svjetski Dan hidžaba se obilježava prvog februara od 2013.godine. Ustanovljen je na prijedlog studentice Nazme Khan iz New Yorka. Od tada na ovaj datum žene širom svijeta objavljuju svoje fotografije, videozapise i mišljenja pričajući svoja iskustva o hidžabu.

Akcija obilježavanja Svjetskog dana hidžaba dobila je globalne razmjere i već se nekoliko godina obilježava i u našoj zemlji.