Još ranije primljena je incijativa o neodržavanju prijemnih ispita na fakultetima Univerziteta u Tuzli.

- Mi smo imali ideju da ne bude prijemnih ispita, ali da se eksterna matura dodatno vrednuje. Međutim, ove godine nećemo imati ni eksternu maturu. Vrlo je vjerovatno da prijemnog ispita ove godine neće biti, ali je konačna odluka na Skupštini TK. O bezuvjetnom prelasku u narednu godinu studija zvanično će odlučivati Vlada TK, a potom i Skupština - rekla je Brašnjić ne želeći dati svoj stav o bezuvjetnom prelasku u narednu godinu za studente.

Vlada TK danas je dala saglasnost za upis 5.517 učenika u 32 srednje škole Tuzlanskog kantona i Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju. Planom za narednu školsku godinu predviđen je upis 825 učenika u gimnazije, 2.675 učenika u tehničke škole, 1.825 učenika u stručne škole, 75 učenika u umjetničke, 100 u vjerske i 16 učenika u specijalnu školu.

- Ovakav Plan upisa učenika predviđa 1.440 mjesta više u srednjim školama u odnosu na broj učenika koji završavaju osnovne škole. To omogućava da svi učenici, koji završavaju osnovno obrazovanje, a njih je u ovoj školskoj godini na području Tuzlanskog kantona 4.075, u skladu sa postignutim uspjehom u osnovnoj školi, ličnim interesima i sposobnostima, kao i mogućnostima škola, nastave obrazovanje u nekoj od srednjih škola Tuzlanskog kantona - rekla je ministrica Brašnjić.

(TI/Faktor.ba)