Utvrđen Plan upisa u srednje škole u TK: Predviđeno 1.440 mjesta više

by admin2
| 11:37

Planom upisa učenika u prvi razred srednjih škola Tuzlanskog kantona za školsku 2020/2021. godinu, na kojeg je Vlada danas dala saglasnost, omogućen je upis 5.517 učenika u 32 srednje škole Tuzlanskog kantona i Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju.

Ovogodišnji Plan upisa, kako je istaknuto, urađen je i na bazi mišljenja i prijedloga školskih odbora srednjih škola, gradskih i općinskih vijeća, Kantonalne službe za zapošljavanje i Kantonalne privredne komore, tako da u značajnom dijelu predstavlja i odgovor na potrebe tržišta rada Tuzlanskog kantona.

Planom je predviđen upis 825 učenika u gimnazije, 2.675 učenika u tehničke škole, 1.825 učenika u stručne škole, 75 učenika u umjetničke, 100 u vjerske i 16 učenika u specijalnu školu.

Ovakav Plan upisa učenika predviđa 1.440 mjesta više u srednjim školama u odnosu na broj učenika koji završavaju osnovne škole. To omogućava da svi učenici, koji završavaju osnovno obrazovanje, a njih je u ovoj školskoj godini na području Tuzlanskog kantona 4.075, u skladu sa postignutim uspjehom u osnovnoj školi, ličnim interesima i sposobnostima, kao i mogućnostima škola, nastave obrazovanje u nekoj od srednjih škola Tuzlanskog kantona.

(Tuzlainfo.ba)