petak, 29 Maj 2020 12:38

Tuzla: Predstavljen projekat izrade Virtaulne šetnje Memorijalni centar Kapija

2905 muzej kapija

U Memorijalnom centru „Kapija“, danas je predstavljen projekat izrade Virtaulne šetnje kroz Memorijalni centar „Kapija“, koji su realizovali JU Centar za kulturu Tuzla, Udruženje građana - multimedijalna produkcija Fisheye Media Tuzla, virtualna platforma gradskog vodiča Cityguide 360 i RTV 7 Tuzla.

Memorijalni centar Kapija je dokumentacioni centar o nevinim žrtvama, koje su 25. maja 1995. godine stradale u centru Tuzle, na Kapiji. Granatom ispaljenom sa agresorskih položaja na Ozrenu, ubijena je 71 mlada osoba (prosjek godina 23), a ranjeno oko 200 osoba, uglavnom djevojaka i mladića. Zločin na Kapiji je najveća tragedija u istoriji Tuzle.

Memorijalni centar je i svojevrstan arhiv o ratnom zločinu i zločincima, video zapisima i prilozima snimljenim na dan tragedije, prije tačno 25 godina. Osim fotografija 71 žrtve, centar sadrži i lične stvari ovih nevino ubijenih mladih ljudi i djece, poput njihovih pehara i medalja, satova, kaiševa, narukvica, omiljene igračke..

Zahvaljujući arhitekti Emiru Salkiću, projektovan je enterijer centra, a istraživačka mreža BIRN i Fondacija Istina Pravda Pomirenje, ustupili su svoju dokumentaciju o ovom nesretnom događaju, koja obuhvata lične podatke žrtava i video zapise sa suđenja Novaku Đukiću, optuženom za ovaj zločin, koji je pred Sudom BiH pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora, te prebjegao u Srbiju. Nažalost, ni dan danas nije izručen vlastima Bosne i Hercegovine, niti je upućen na odsluženje kazne. JU Centar za kulturu Tuzla dao je svoj doprinos kako bi postavka bila dovršena i urađena na prikladan način.

Cilj izgradnje ovog spomen doma jeste njegovanje sjećanja na žrtve zločina, borbu protiv zaborava i protiv onih koji isitinu o Kapiji negiraju i osporavaju. Ovo je svojevrsna borba istine protiv laži, koju je potrebno iznova i iznova spominjati, uvrstiti u obrazovni sistem i generalno ukupno istorijsko pamćenje, kao i njegovanje spomeničke kulture. Da se pamti, opominje i nikad ne zaboravi.

Virtualna šetnja Memorijalnim centrom Kapija može se pogledati na linku: https://centarzakulturutuzla.ba/memorijalni-centar-kapija/ kao i na web stranici Virtualnog gradskog vodiča www.cityguide360.ba.

- Centar za kulturu Tuzla se posebno zahvaljuje Udruženju građana multimedijalna produkcija Fisheye Media Tuzla, Denisu Bašiću, presjedniku udruženja i programeru Tariku Omerčehajiću, kao i RTV 7 Tuzla, koji su realizovali ovaj projekat. Zahvaljujući Udruženju građana - multimedijalna produkcija Fisheye Media Tuzla i virtualna platforma gradskog vodiča Cityguide 360, Centru za kulturu i RTV 7 Tuzla, omogućeno je svim posjetiocima širom svijeta, koji nisu u mogućnosti fizički posjetiti Memorijalni centar Kapija, da virtualnom šetnjom pogledaju čitavu postavku izložbe kao i arhivske dokumente i video materijale koji su sastavni dio izložbe – saopšteno je

Projekat je podržao Grad Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu