Predsjedavajuća GV Tuzla: Među onima koji negoduju zbog online sjednice su i vijećnici koji su glasali za izmjenu i dopunu Poslovnika

by admin2
| 19:06
  •  
  •  
  •  
  •  

Sutra, 29. maja održava se vanredna sjednica Gradskog vijeća Tuzla. Opozicija, među kojima su najglasniji vijećnici SDA, oštro se protivi ovakvom načinu rada jer smatraju da predviđene tačke dnevnog reda zahtijevaju obrazloženja i diskusiju, a ne glasanje putem maila, bez rasprave i prijedloga.

S druge strane, pozicija u Gradskom vijeću Tuzla tvrdi da je način rada Gradskog vijeća već ranije dogovoren kada su se razmatrale izmjene i dopune Poslovnika.

Predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla Nataša Perić je istakla da „obzirom da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine 16.3.2020. godine donijela Odluku o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) na području Federacije Bosne i Hercegovine, Gradsko vijeće Tuzla je na sjednici održanoj 26.3.2020. godine donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Poslovnika Gradskog vijeća Tuzla kojom je propisana procedura zakazivanja, održavanja i odlučivanja na sjednicama za vrijeme trajanja stanja nesreće.

-Članom 81.b. stav 2. Poslovnika propisano je da se poziv i materijali za sjednicu vijećnicima šalju putem e-maila,  a članom 81.c. da su „nakon slanja poziva i materijala za sjednicu na način propisan odredbama prethodnog člana Poslovnika, vijećnici dužni poslati e-mail sa svojim pisanim izjašnjenjem o svim predloženim tačkama dnevnog reda. Na sjednici koja je održana 26. marta 2020. godine, osim jednog vijećnika, ostali prisutni vijećnici su glasali za izmjene i dopune Poslovnika o radu Gradskog vijeća Tuzla. Među vijećnicima koji su glasali za izmjenu i dopunu Poslovnika su i vijećnici koji su danas izrazili svoje nezadovoljstvo održavanjem elektronske sjednice – naglašava predsjedavajuća Nataša Perić.

Kako je istakla,  iz citiranih odredbi Poslovnika Gradskog vijeća Tuzla proizilazi da se, sve dok je na snazi Odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području Federacije Bosne i Hercegovine, zakazuju se i održavaju vanredne sjednice Gradskog vijeća Tuzla, a slanje poziva i materijala odnosno izjašnjavanje vijećnika se obavlja elektronskim putem.

Kada je riječ o tačkama kojima je predviđen izbor i imenovanje članova nadzornih odbora u javnim ustanovama i preduzećima, a što vijećnici opozicije smatraju kao naročito sporno, predsjedavajuća Perić je kazala da je istekao ili uskoro ističe mandat nadzornim i upravnim odborima u javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Tuzla, imenovani su odnosno predloženi članovi u privremene nadzorne i upravne odbore, a sve u cilju kontinuiranog rada preduzeća i ustanova. Iz tog razloga, na sutrašnjoj sjednici će biti i ove tačke dnevnog reda – kazala je Nataša Perić.

(Tuzlainfo.ba)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.