Turistički radnici TK: Federalna vlada nije imala sluha za probleme turističkih agencija TK

by admin2
| 12:50
  •  
  •  
  •  
  •  

Aktuelna problematika u oblasti turizma sa akcentom na djelatnost turističkih agencija, tema je sjednice Odbora Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla.

Zbog novonastale situacije izazvane pandemijom korona virusa, turističkim agencijama na području Tuzlanskog kantona onemogućeno je poslovanje. O tome se u okviru redovnih sastanaka resornih komorskih udruženja i prethodnim mjesecima govorilo, pisane su preporuke vladama, upućivani amandmani na kantonalni „Korona zakon“ Skupštini Tuzlanskog kantona.

Federalna vlada putem zakonskih rješenja nije imala sluha za probleme turističkih agencija TK jer u Federalnom “korona zakonu” za njih mjesta, ali ni rješenja još uvijek nema. Direktno im nije zabranjen rad, ali zatvaranjem granica i aerodroma rad im je u potpunosti onemogućen. Zbog toga kako kažu iz Udruženja turističkih agencija, traže pomoć od kantonalnih vlasti da naprave izmjene Zakona i omoguće subvencioniranje minimalnih plata putem tzv. kantonalnog korona zakona.

“Niti feninga od države nismo dobili. Postavlja se pitanje čemu sve to vodi jer od 1. marta do danas nemamo nikakvu podršku, niti subvencije, niti beskomatani kredit sa odgodom plaćanja minimalno godinu dana. Mi više nemamo ljeta upitno je sve”, izjavio je Asim Bečić, zamjenik predsjednika Odbora Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla.

I Edin Buševac ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj Tuzlanskog kantona stava je da su najveću štetu u vrijeme pandemije koronavirusa pretrpjele turističke agencije i prevoznici. Također, potvrdio je da turističke agencije nisu obuhvaćene korona zakonom ni na antonalnom ni na federalnom nivou.


“Turističke zajednice će biti obuhvaćene takozvanim ˝korona zakonom˝ na kantonalnom nivou. Kada je u pitanju federalni nivo, mi smo poslali jednu uredbu u kojoj smo obrazložili sve razloge zašto trebaju biti obuhvaćeni i u tom zakonu kako bismo riješili i plate i doprinose za ova dva mjeseca koja nisu radili”, istakao je ministar Buševac.

Na sjednici Odbora Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla u proširenom sazivu, rečeno je da će, ukoliko vlasti u BiH ne donesu adekvatan zakon kojim će biti zaštićeni mali poslodavci, mnogi radnici ostati bez posla.

“Nama je stalo da sve institucije u Bosni i Hercegovini znaju da mi imamo problem u poslovanju još od 26. februara kada je započelo donošenje uredbi svih kriznih štabova o neputovanjima izvan granica BiH. Tada smo otkazali sva putovanja. Turističke agencije su ostale prepuštene same sebi”, istakao je Bečić. Smatra da i dalje ostaje nepoznanica na koji način će turističke agencije biti obuhvaćene tzv. ˝korona zakonom˝.

“Mi i dalje ne znamo na koji način ćemo dobiti određene subvencije, a mi smo bez bilo kakvih prihoda od 1. marta. Susrećemo se s jako puno problema, jer smo ljetovanja za ovu godinu ugovarali još od novembra prošle godine. To je podrazumijevalo i avionski prevoz, hotelski smještaj, rane uplate i još mnogo toga”, kaže Bečić. Pojašnjava da su samim tim stvorili obaveze, jer su putnici uplaćivali redovno putovanja, a turističke agencije sve dobavljačima – aviokompanijama, hotelima. Sada se susreću s problemom da im, kada hotelu otkazuju aranžmane i traže uplate nazad, iz hotela kažu da ne mogu vratiti novac nego da taj novac mogu iskoristiti u nekom drugom periodu.

“Velika većina putnika sve razumije, ali sada imamo ljude koji su nam rekli da su ostali bez posla i bez godišnjeg odmora”, istakao je Bečić.

Predstavnici turističkih agencija okupljenih u ovo komorsko Udruženje, istakli su na sastanku da razumiju situaciju u kojoj su se našli i putnici ali i agencije zbog čega su Vladi FBiH davali preporuke i molbe kako i na koji način riješiti problem famoznih vaučera. Vaučer bi trebao zaštiti putnike koji su uplatiti sredstva za putovanja, ali i agencije koje će na taj način sačuvati radna mjesta. Izmjene zakona i vaučere donio je manji bh. entitet RS, Hrvatska, Srbija i Makedonija, ali ne i Federacija.

Sve upućuje na to da se mora imati strpljenja, čekati konkretne poteze i korake vlada na svim nivoima. Privrednici očekuju obećanu pomoć i vide je kao jedini način opstanka i normalizacije poslovanja.

Ukoliko u najkraćem periodu ne dođe do realizacije najavljenih mjera, koraka pomoći, subvencija, turistički radnici najavljuju da će se ponovo okupiti, samoinicijativno pokušati riješiti probleme, donijeti zaključke, oživjeti rad Udruženja turističkih agencija i zajedno sa klijentima pokušati doći do rješenja na obostrano zadovoljstvo.

(Tuzlainfo.ba)   

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.