Akcija “Golf”: Vođa grupe iz Zvornika organizovao krađe automobila u Tuzlanskom kantonu

by admin
| 11:46

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda u Tuzli stavilo prijedlog za određivanje pritvora za devet osoba: Željka Rakića (36), Savu Manojlovića (47), Milenka Samardžića (55), Stefana Savića (24), Bojana Đokića (31), Bojana Raonića (31), Blagoja Vlačića (44), Radivoja Sekulića (58) s područja Zvornika i Adnana Bećara (45) iz Visokog koji su uhapšeni jučer u akciji kodnog naziva „Golf“.

Navedena lica su privedena zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa većim brojem krađa i pokušaja krađa automobila na području Tuzlanskog kantona, iznude i krivotvorenja isprava.

Protiv još dvije osobe s područja Tuzlanskog kantona je otvorena istraga da su pomagali članovima organizirane grupe, odnosno počinili krivično djelo krivovorenje isprave,  te za njih nije stavljen prijedlog za određivanje pritvora.

Postoji osnovana sumnja da su pomenuti u periodu od jula do kraja oktobra 2014. godine na području Tuzle, Kalesije i Kladnja,   u grupi koju je organizirao Željko Rakić, izvršili krađe 6 skupocjenih automobila, četiri pokušaja krađe automobila, iznudu za otkup dva  ranije ukradena automobila na području Kladnja, te u dva slučaja izvršili krivotvorenja isprava, odnosno carinskih deklaracija za automobile.

Željko Rakić je osumnjičen da je počinio krivična djela organizovani kriminal u sticaju sa produženim krivičnim djelom teška krađa, krivičnim djelom iznuda i krivotvorenje isprava.

Ostale ososbe su osumnjičene za različita krivična djela  u skladu sa ulogama koje su imali unutar grupe, a krivična djela se odnose na organizirani kriminal i druga krivična koja su navedena za vođu grupe.

Rakić je osumnjičen da je  učestvovao u svih dvanaest radnji za koje su osumnjičeni članovi grupe,  Manojlović u devet radnji , Savić u sedam, Samardžić u  četiri, Đokić u tri, te Raonić, Bećar, Vlačić i Sekulić u po jednoj radnji vezanoj za krađe, pokušaje krađi automobila, iznudi ili krivotvorenju isprava.

Procjenjuje se da su osumnjičeni krađama automobila i iznudom sebi pribavili protupravnu imovinsku  korist u iznosu većem od 140.000 KM, te da su u četiri pokušaja krađe pričinili vlasnicima automobila materijalnu štetu u iznosu od oko 8.000 KM.

Podsjećamo, u koordinaciji sa ovim Tužilaštvom i po naredbi Kantonalnog suda u Tuzli, pripadnici MUP-a TK su u saradnji sa Centrom javne bezbjednosti Zvornik izvršili pretrese na većem broju lokacija u Zvorniku, te  u Tuzli, Kalesiji i Visokom, kada su ove osobe lišene slobode. Prilikom pretresa su pronađeni određeni predmeti za koje se sumnja da su korišteni prilikom činjenja pomenutih krivičnih djela.

Pripadnici MUP-a TK su jučer izvršili kriminalističku obradu te uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predali osumnjičene u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene. Istraga je i dalje u toku – saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

(TI) / Foto: bportal.ba