Dvije i pol decenije od ubijanja tuzlanske mladosti: Otvoren Memorijalni centar “Kapija”

by nedim
| 16:27

Danas je u Tuzli otvoren Memorijalni centar „Kapija“.

Cjelokupan sadržaj izložbenog prostora Memorijalnog centra „Kapija“ posvećen je žrtvama zločina na Kapiji, od datuma tragičnog događaja 25.5.1995. godine do danas. S tim u vezi, prikupljeni su i obrađeni za prezentaciju u različitim formama i medijima (printani panoi, audiovizuelni snimci, audio snimci, fotografije, arhivska građa, novinski članci i sl.).

U prostoru Memorijalnog centra „Kapija“ su predstavljene fotografije žrtava, koje zauzimaju jednu cijelu površinu zida, na kojem se nalazi posebno izrađena vitrina sa mjestom za fotografije i lične predmete žrtava zločina (koliko se do sada uspjelo prikupiti od članova porodica).

Osim toga, jedan poseban dio posvećen je izvornoj arhivskoj dokumentaciji iz štampe koja je objavila izvještaje neposredno nakon tragičnog događaja, kao i primarna historijska građa: Izvještaj o istrazi UNPROFOR-a, pod nazivom „Istraživanje u vezi sa granatiranjem Tuzle, 25. maj 1995“, Izvještaj Hagrupa Hauklanda, brigadnog general komandandta, Sektor Sjevero-Istok, „Sektor Sjevero-Istok, UNPROFOR-ov izvještaj o istrazi granatiranja Tuzle 25. maja 1995“; Izvještaj Zamjenika komandanta sektor Sjevero-Istok aerodrom Tuzla 270595, Izvještaj o istrazi UNPROFOR-a „Tuzla incident“, Izvještaj očevica granatiranja Tuzle koji se desio 25. maja 1995, kojeg je potpisao major Guy Sands.

Prezentirani su digitalizirani dokumenti koji se odnose na tuzlansku Kapiju, a između ostalog posebno je važno istaći da su posjetiocima dostupni svi relevantni tekstovi vezani za suđenje i presudu ratnom zločincu Novaku Đukiću, koji je prema presudi Suda Bosne i Hercegovine za počinjeni ratni zločin osuđen na 20 godina zatvora. Osim sudske dokumentacije posjetioci imaju priliku upoznati se sa svim drugim dokumentima koji na bilo koji način sadrže faktografske podatke vezane za tuzlansku Kapiju, takođe u digitaliziranom obliku.

Pripremljen je deplijan „Memorijalni centar Kapija“ čiji sadržaj korespondira sa sadržajem stalne postavke na bosanskom i na engleskom jeziku. Audiovizuelni materijal obuhvata autentične snimke nastale u trenutku stravičnog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva Tuzle, ali i snimke komemoracija u posljednjih 25 godina, kao i mnogobrojne dokumentarne filmove, intervjei, snimke sa suđenja ratnom zločincu Novaku Đukiću, kojeg je za korištenje ustupila Balkanska istraživačka mreža u Bosni i Hercegovini, kao i digitalna izložba dokumenata, koju je ustupila Fondacija Istina, Pravda i Pomirenje, pod nazivom „KAPIJA 25. maj 1995. – 25. maj 2015. NEDOVRŠENI PROCES“.

Na otvaranju Memorijalnog centra, prisutnim roditeljima ubijenih mladih Tuzlanki i Tuzlaka, preživjelim žrtvama, članovima porodica i drugim prisutnim, obratili su se Edin Hurić, predsjednik Udruženja „25. maj 95. – Kapija“, u ime Udruženja, Šemsudin Alagić, otac ubijenog sedamnaestogodišnjeg mladića Elvisa, u ime roditelja ubijene djece i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, u ime Grada Tuzle.

Memorijalni centar “Kapija“ će djelovati u okviru JU Centar za kulturu Tuzla, a biće otvoren svakog radnog dana od 8.00 do 16.00 sati, te i izvan radnog vremena, po pozivu i najavi. Memorijalni centar „Kapija“ će za posjetioce biti otvoren i sutra, u subotu, 23.5.2020. u periodu od 9.00 do 14.00 sati.

(Tuzlainfo.ba)