Nakon ublažavanja mjera stari problemi: Veće grupe migranata svakodnevno stižu u TK

by nedim
| 6:23

Kladanj: Grupa migranata na putu za Sarajevo

Uporedo sa ublažavanjem mjera, na području Tuzlanskog kantona povećava se broj migranata. Borave na ulicama, noći provode pod otvorenim nebom, a volonterima i predstavnicima nevladinih organizacija sve je teže da im pružaju pomoć – piše BHRT.

Prije nekoliko mjeseci plasirane su informacije o riješenoj migrantskoj krizi na području Tuzlanskog kantona. Volonteri su već tada upozoravali na ovaj scenario. Danas, ukoliko prođete ovom lokacijom, možete vidjeti na desetine stranih državljana koji su noć proveli pod vedrim nebom.

Džanden iz Pakistana je prije dvije godine napustio dom i porodicu. Od tada traga za boljim životom. Nakon Turske, stigao je u Grčku gdje ih je, kaže, policija maltretirala i oduzela im lične stvari.

– Nakon toga došli smo došli u Makedoniju. Makedonska policija nas je kažnjavala. Poslije toga stigli smo u Srbiju. Tri mjeseca smo bili u kampu bez obuće, hrane, odjeće. Sada smo u Bosni i Hercegovini. Mnogo smo umorni, nemamo hrane, sve je izgubljeno.“ – istakao je Džanden.

Poput ostalih sa kojim smo ga zatekli u grupi, ne želi ostati u našoj zemlji. Plan je stići do Italije ili Njemačke. U aprilu je u Tuzlanskom kantonu zabilježeno tek pet stranih državljana, a u posljednje vrijeme ih je više stotina.

AMRA KAPIDŽIĆ, glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK:

„U posljednjih pet do šest dana evidentirano je više od 300 migranata. Shodno uputama za poslove sa strancima, svi su upućeni u Regionalni centar za poslove sa strancima u sarajevo radi evidencije, odnosno na dalje postupanje.“

Migranti koji su ušli u BiH nisu testirani na Covid-19, niti su poštovali mjere samoizolacije.

DANIJEL VASILJ, Centar za pružanje usluga u zajednici PUŽ

„Rizično je da bilo kakve dodire imamo. Međutim, organizacije koje rade poduzimaju sve mjere zaštite, tako da jedino na taj način im možemo pružiti neku pomoć. Mi im dijelimo maske, rukavice na primjer.“

ABDURAHMAN ALJIĆ, vođa mobilnog tima Crvenog križa TK

Sprovodimo sve aktivnosti bez nekog direktnog kontakta, kako bi ispoštovali sve mjere, a opet kako bi pomogli ovim ljudima u njihovom naumu na putu ka EU.“

S obzirom na ublažavanje mjera i dolazak toplijeg vremena, iz Crvenog križa očekuju da će se broj migranata svakodnevno povećavati. Budući da spavaju na otvorenom na više lokacija u gradu teško je provoditi sve zaštitne mjere.

Iz Vlade Tuzlanskog kantona bez komentara o trenutnoj situaciji.

(TI/BHRT)