Više od 150 članaka: Pokrenut portal sa podacima vezanim za kulturno naslijeđe Grada Tuzla

by nedim
| 9:33
  •  
  •  
  •  
  •  

Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla zahvaljujući saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom “Svetozar Marković” iz Beograda, svojim čitaocima preporučuje novi digitalni sadržaj u okviru kojeg se mogu pronaći tekstovi i podaci vezani za kulturno naslijeđe Grada Tuzla od kraja 19. stoljeća do sredine 20. stoljeća  koji je dostupan na web adresi http://staratuzla.unilib.rs/.

Na portalu se mogu pronaći zanimljivi članci koji se nalaze u najvećoj regionalnoj pretraživoj digitalnoj bibioteci www.pretraživa.rs.

Ova u regionu jedinstvena pretraživa digitalna biblioteka sadrži više od 600.000 stranica periodičnih i monografskih izdanja i drugih bibliotečkih sadržaja iz biblioteka pretežno iz Srbije, ali i iz biblioteka iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Prema riječima direktorice Biblioteke Mirne Trifković  portal Tuzla kroz historijsku štampu obuhvata više od 150 članaka o Gradu Tuzli, a koji se odnose na najrazličitije aspkte života, od zanimljivosti, saobraćaja, kulture i obrazovanja, do politike, te razvitka i  izgradnje. 

– Digitalna zbirka tekstova o našem gradu koji su preuzeti iz veoma značajne historijske štampe predstavlja vrijedan poklon Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” iz Beograda, prije svega našim čitaocima i sugrađanima koje zanima prošlost našeg grada, a svakako i našoj Zavičajnoj zbirci koja prikuplja građu vezanu za kulturno-historijsko naslijeđe Grada Tuzle i njene okoline, kazala je Trifković.

Prof.dr.Adam Sofronijević, zamjenik upravnika Univerzitetske biblioteke istakao je da kolege u biblioteci u Beogradu cijene saradnju sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom ”Derviš Sušić” i sretni su što ovakvo obilje materijala o Tuzli postoji u njihovoj pretraživoj digitalnoj biblioteci i što su u prilici da kroz zajedničku saradnju prezentuju ovaj materijal onima kojima je on najzanimljiviji – Tuzlacima.

– Nadamo se da će materijali koje smo izdvojili naići na dobar prijem i da ćemo u budućnosti moći da digitalizujemo još materijala koji se odnose na Tuzlu i Tuzlake i da dopunimo portal. Svakako nastavljamo saradnju sa Narodna i univerzitetska biblioteka ”Derviš Sušić” i kroz direktne aktivnosti kakva je izrada ovog portala i kroz, nadamo se, zajedničko učešće u evropskim i regionalnim projektima, kazao je Sofronijević.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.