Institut za zavarivanje Tuzla nastavio trend uspješnog rada

by admin2
| 19:00
  •  
  •  
  •  
  •  

Na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila i Informaciju o radu „Instituta za zavarivanje“ d.o.o. Tuzla za period 01.01.- 31.12.2019. godine.

Tokom 2019. godine u Institutu za zavarivanje je obučeno i doobučeno 918 kandidata za zavarivače. Svi kandidati su uspješno završili obuku za zavarivače i svojim radom su povećali kvalitet zavarivanja u metalnoj industriji. Nakon obuke svi nezaposleni kandidati su se zaposlili, a dio njih je dobilo posao u zemljama EU.

Ovaj broj novih zavarivača predstavlja povećanje za cca 30% u odnosu na broj educiranih zavarivača u 2018. godini. U navedenom periodu obavljena je i atestiranje zavarivača i izdato ukupno 1136 atesta, od čega 718 međunarodno priznatih atesta (DVS, TUV). Atestiranjem zavarivača firme iz metalnog sektora su ispunile kriterije po evropskim i BiH standardima za obavljanje svoje poslovne aktivnosti, a sa dobivanjem međunarodno priznatih atesta i obavljanje djelatnosti za zahtjevno evropsko tržište.

U 2019. godini izdato je cca 35% vise atesta nego u 2018 godini. Također, u okviru praktične obuke učenika Srednje mašinske škole, koja se tokom školske godine obavlja u Institutu, najboljih sedam učenika su na kraju školske godine dobili ateste zavarivača, i nakon toga zaposlenje u firmama TK.

(Tuzlainfo.ba)


Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.