Delegacija Vlade TK i predstavnici federalnog nivoa vlasti obilježili 15. maj

by admin2
| 12:18
  •  
  •  
  •  
  •  

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona položila je cvijeće na spomeniku u Ulici Armije RBiH i odala počast stradalim braniteljima BiH i Tuzle. Na ovaj način obilježena je godišnjica bitke na Brčanskoj Malti kada su se pripadnici tadašnje JNA, vojnici i rezervisti koji su u vojnom konvoju napuštali Tuzlu sukobili sa policajcima čiji je zadatak bio da isprate izlazak kolone iz grada.

Prilikom izlaska vojne kolone iz grada s vojnim naoružanjem na Brčanskoj Malti vojnici su pucali, a policajci dobili naređenje da na vatru “odgovore” vatrom. Tuzlanske patriote uspjele su odbraniti grad a 15. maj postao je jedan od najznačajnijih datuma tuzlanske historije.

Delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona činili su ministar za boračka pitanja Amir Kulaglić i ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić kao i direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla Zoran Jovanović.

Nakon odavanja počasti braniteljima Tuzle na Brčanskoj Malti, ministar za boračka pitanja Kulaglić i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević položili su vijence na spomen obilježlja poginulim braniocima BiH i Tuzle 1992 – 1995. na Slanoj Banji.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.