„Let's do it -milion sadnica za 1 dan“: Velika akcija pošumljavanja u Tuzli 1. novembra

by admin
| 9:08

Volonterska akcija „Let's do it -milion sadnica za 1 dan“ ove godine će se održati u subotu, 25.10.2014. godine na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, osim u Tuzli, gdje će se akcija održati 1.11.2014. godine.

U okviru globalnog pokreta Let's Do It World, BiH je prva država koja je organizirala veliku volontersku akciju sadnje drveća u jednom danu koja je prvenstveno posvećena pošumljavanju šumskog zemljišta, ali i sadnji drveća u naseljima.

Fokus akcije će ove godine biti na sanaciji klizišta koja su nastala kao posljedica katastrofalnih poplava koje su pogodile mnoga mjesta u BiH. 

Nositelji projekta su UG „Ruke“ iz Sarajeva i „Mozaik prijateljstva“ iz Banje Luke, dok je generalni sponzor projekta je HT Eronet.

 „Ova godina je bila obilježena obilnim oborinama koje su bile uzrok katastrofalnih bujica, erozije tla, poplava i klizišta, a šteta koju je BiH pretrpjela procjenjuje se na preko 4 milijarde eura. Velikom akcijom „Let's do it-milion sadnica za 1 dan“ želimo upozoriti na važnost šuma u zaštiti od ovih nepogoda. Drveće svojim korijenim sistemom vezuje zemljište i sprečava eroziju tla, apsorbira vodu i usporava njezin pad niz obronke. Pored ovog šume imaju i druge korisne funkcije kao što su pročišćavanje zraka, proizvodnja kisika, apsorbiranje ugljen dioksida i prašine. Ovo su samo neki od razloga da se 25.10.2014. pridružite akciji „Let's do it-milion sadnica za 1 dan“ i omogućite da naša zemlja bude ne samo ljepša i bogatija, već i sigurnija od prirodnih nepogoda. Svi volonteri se mogu registrirati  na stranici www.letsdoit.ba.“, kazao je Božidar Mihajlović predsjednik UG „Ruke“.

U prošlogodišnjoj akciji „Let's do it-milion sadnica za 1 dan“, kojoj se odazvalo 120 volontera, najvećim dijelom učenika Srednje medicinske i Ekonomske škole u Tuzli zasađeno je 3.000 sadnica javora

Svi volonteri se mogu registrirati  na stranici www.letsdoit.ba.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.