Obustavljen saobraćaj kroz tunel Ormanica: Ovo su alternativni putni pravci

by nedim
| 7:25
  •  
  •  
  •  
  •  

Radovi na rekonstrukciji tunela Ormanica na putu M-1.8 Tuzla – Orašje, koja počela je u maju prošle godine, dodatno su aktivirani početkom ove sedmice, od kada je saobraćaj kroz tunel u potpunosti zaustavljen.

Radovi na rekonstrukciji tunela Ormanica dva puta su odgađani, a završetak prolongiran. Jedan od razloga bio je i nemogućnost pronalaska alternativnih pravaca, koji su napokon stavljeni u funkciju.

Tako je od 12. maja saobraćaj na ovoj dionici magistralnog puta obustavljen.

Sva vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika preusmjeravaju se novoizgrađenom saobraćajnicom u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put R-461 prema Srebreniku).

Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

Radovi na tunelu Ormanica nisu izvođeni od njegovog otvaranja 1968. godine, a evropska pravila nalažu da se rekonstrukcija mora vršiti svakih dvadeset godina.

Vrijednost ugovora za izvođenje radova na tunelu je oko dva miliona maraka, a kako je ranije najavljeno, nakon završetka radova, čiji su investitor Ceste Federacije BiH, vozači će dobiti moderan i siguran tunel.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.