UKC Tuzla: Profesorica Mirsada Hukić predstavila projekat Geoportal za prevenciju i sprečavanje širenja koronavirusa

by admin2
| 6:25

U organizaciji Odbora za mikrobiologiju i srodne discipline Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti BiH, danas je u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla održana video-konferencija na kojoj su predstavnici ekspertnog tima projekta Geoportal prezentovali sistem za praćenje, prevenciju i koordinaciju sprečavanja širenja COVID-19 virusa.

Video-konferenciji u ime Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla prisustvovali su v. d. direktora UKC Tuzla Vahid Jusufović sa najbližim saradnicima, kao i članovi stručnog tima za suzbijanje infekcije COVID-19 u UKC Tuzla.

Tema video-konferencije je bila “Expertni sistem za praćenje, prevenciju i koordinaciju sprečavanja širenja COVID-19 virusa – Epidemiološki lokacijsko-obavještajni sistem“, a moderator akademik, prof. dr. Mirsada Hukić koja je istakla da je cilj ovog projekta kontrola i sprečavanje širenja pandemije COVID-19 u Bosni i Hercegovini.

Prema njenim riječima, Geoportal je namjenjen za praćenje, prevenciju i koordinaciju sprečavanja širenja koronavirusa koji će prije svega u velikoj mjeri pomoći zdravstvenim radnicima u BiH. Riječ je o epidemiološkom lokacijsko-obavještajnom sistemu koji će služiti za bolju razmjenu informacija, donošenja odluka, koordiniranja akcija između svih nadležnih tijela i institucija, te boljeg informisanja javnosti.

Kako je u svom obraćanju istakla prof. dr. Hukić, u prvom dijelu projekta članovi ekspertnog tima su se bazirali na epidemiološko lokacijsko-obavještajni sistem, dok su za drugi dio projekta planirali uraditi analizu genetskog diverziteta SARS-COV u BiH, te razviti molekularno epidemiološki nadzor nad COVID-19 epidemijom i pristupiti kliničkim istraživanjima.

Članovi ekspertnog tima tokom svojih prezentacija prisutne su informisali o prostornom i vremenskom predstavljanju epidemioloških podataka vezanih za širenje virusa COVID-19, te o uticaju restriktivnih mjera na dinamiku širenja epidemije.

Geoportal je namjenjen štabovima civilne zaštite, epidemiološkim službama, zavodima za javno zdravstvo, kliničarima i predstavnicima vlasti u Bosni i Hercegovini, a sadržava epidemiološke statističke podatke, prostorne informacije i interaktivne karte sa položajem i kodiranim podacima izoliranih, testiranih i hospitaliziranih osoba, planove pomoći ugroženim osobama, kao i brojne druge značajne informacije i podatke koji mogu doprinijeti adekvatnom praćenju širenja koronavirusa i njegovom suzbijanju.

Nakon održanih predavanja učesnici video-konferencije učestvovali su u diskusiji.

(Tuzlainfo.ba)