Sporazum Univerziteta u Tuzli i Memorijalnog centra: Potočari kao naučno-nastavna baza

by admin
| 10:18

Senat Univerziteta u Tuzli nedavno je dao saglasnost na potpisivanje sporazuma o saradnji između ove visokoškolske ustanove i Memorijalnog centra Potočari, potvrdio je za Oslobođenje rektor Enver Halilović.

Ovim ugovorom Univerzitet će proglasiti Memorijalni centar Potočari jednom od svojih naučno-nastavnih baza.

Prema riječima Halilovića, Tuzlanski univerzitet je prvi i za sada jedini u zemlji koji će potpisati ovakav sporazum.

– Puno fakulteta će moći tamo da radi i sarađuje sa Potočarima, da koristi taj prostor kao naučno-nastavnu bazu za istraživanja, za konferencije, za saradnju sa drugim univerzitetima. Tu, prije svega, mislim na fakultete društvenih nauka, Filozofski fakultet, pa Pravni, Ekonomski, a onda i ostale, kazao je Halilović.

Inače, otkako je nedavno u okviru Memorijalnog centra otvoren Sense – Dokumentacioni centar, u Potočarima se nalazi velika audio i videobaza, koja je prikupljana proteklih 20 godina u Haškom tribunalu. Ova baza će pomoći studentima da uče o tragičnoj prošlosti, ali i da izučavaju genocid.

– Mi smo upravo to imali u vidu kada smo se opredjeljivali za dogovor s Memorijalnim centrom. Nije tu riječ samo o tim dokumentima, tu je riječ i o antropološkim interesima i potrebama. Tu je riječ i o biblioteci, koja će uključivati ne samo dokumenta iz Haaga nego i drugu literaturu koja se odnosi u najširem smislu na onu temu koja se naziva humanitarno pravo i genocid, napomenuo je Halilović.

Potpisivanje ovog sporazuma, dodao je on, podrazumijeva ulazak u jedan sistem istraživača i naučnih institucija koje se bave onim što se do sada nazivalo holokaust studije, poznate u pravu, sociologiji i političkim naukama.

– Na taj način, Univerzitet u Tuzli posredstvom tog centra ulazi u porodicu istraživača, odnosno naučnih institucija kojima je jedan od interesa proučavanje genocida, humanitarnog prava, prava odbrane i poštivanja međunarodnog prava ratovanja, zaključio je Halilović.

(Oslobođenje.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.