KO SDP Tuzla: Vlada TK se izdiže iznad sudske vlasti

by admin2
| 13:02

Kantonalna organizacija SDP BiH Tuzla zajedno sa Klubom poslanika SDP u Skupštini TK kontinuriano je pratila i reagovala na  proces političkog uplitanja u nezavisni rad policije i nezakonitu smjenu direktora Uprave policije TK Dževada Kormana.

Podsjećaju javnost da se politizacija i pritisak na rad policije manifestovala kroz opasne najave izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima suprotno stavovima Ambasade SAD-a i OHR-a kao i kroz sporno imenovanje članova Nezavisnog odbora koje je propraćeno brojnim aferama.

Podsjećaju da su  upozoravali na niz neregularnosti skupštinske većine i Vlade TK koje su upravo vezane za ove aktivnosti.

˝Iako se prašina zbog pomenutih afera još nije slegla, Vlada Tuzlanskog kantona, očigledno željna moći, jučer je ekspresno i nezakonito imenovala novog direktora Uprave policije Safeta Ibrahimovića i to samo pola sata nakon nastavka sudskog postupka koji je protiv Vlade Tuzlanskog kantona pokrenut zbog nezakonite smjene bivšeg direktora Uprave policije TK Dževada Kormana˝, saopšteno je iz SDP-a.

Kantonalni odbor SDP Tuzla upozorava, prema njihovim riječima, na bahato ponašanje Vlade TK.

˝U želji da ostvari svoj prljavi politički cilj, Vlada TK se ovim izdiže iznad sudske vlasti te omalovažava činjenicu da se pred sudom vodi postupak. Smatramo da je donošenje političke odluke u vrijeme kada se vodi sudski postupak koji nije pravosnažno okončan još jedan apsurd kojim se urušava i ovo malo sistema koji nam je ostao˝, navode iz ove stranke.

U KO SDP Tuzla vjeruju da će istražni organi utvrditi sve nezakonitosti Vlade TK u vezi sa ovim slučajem. ˝Posebno u pogledu kršenja Zakona o unutrašnjim poslovima jer je imenovana osoba koja će, prema našim saznanjima,  ispuniti uslove za starosnu penziju u toku mandata, što je protivno pomenutom zakonu. Još je frapantnija informacija da je izvršena „korekcija“ ranijeg uvjerenja kojim imenovani direktor ispunjava uslove za starosnu penziju uz navodnu konstataciju da ista osoba ipak ne ispunjava te uslove. Dobro poznati „maheri procedura“ u našem kantonu su i ovim pokazali da je u ovoj državi sve moguće, te da cilj ne bira sredstvo˝, saopštili su.

KO SDP Tuzla poručuje da je krajnje vrijeme da se stane u kraj samovolji interesnih grupa iz političkog podzemlja koje su okupirale Tuzlanski kanton i da su više nego uvjereni da dolazi vrijeme narodnog oslobođenja kada će svi ti akteri odgovarati za mnoge zloupotrebe i kriminal.

(Tuzlainfo.ba)