Izbor ponovo u fokusu: Ko će na mjestu direktora Uprave policije MUP-a TK-a zamijeniti Kormana?

by nedim
| 5:33
  •  
  •  
  •  
  •  

Nezavisni odbor Skupštine Tuzlanskog kantona okončao je proceduru izbora direktora Uprave policije Kantonalnog MUP-a. Predložen je Safet Ibrahimović, načelnik Policijske uprave Gračanica, koji ne ispunjava zakonske uslove. No, to nije sve. Odluka je donesena suprotno rješenju Općinskog suda u Tuzli koji je zbog nezakonite smjene Dževada Kormana donio mjeru osiguranja i zabranio izbor novog direktora dok ne bude okončan sudski postupak – piše Federalna.ba.

Nezavisni odbor Skupštine Tuzlanskog kantona je odlučivao između dva prijavljena kandidata – Safeta Ibrahimovića i Stjepana Hlavačeka. Odbor je konstatovao da Hlavaček ne može biti izabran jer ispunjava uslov za penzionisanje u toku mandata. Resornom kantonalnom ministru su predložili Ibrahimovića na poziciju direktora Uprave policije, za kojeg su utvrdili da ispunjava zakonske uslove.

– Sad ćemo birati prvog zato što je jedini i proslijediti ga Vladi. Vlada će na svojoj sjednici donijeti odluku o imenovanju. Da li će donijeti odluku ili ne, to je do Vlade – rekao je Sulejman Brkić, ministar unutrašnjih poslova TK-a (SDBiH).

Međutim, kako saznajemo, Nezavisni odbor je predložio Ibrahimovića suprotno Zakonu o unutrašnjim poslovima, kojim je precizirano da za direktora Uprave policije ne može biti izabran kandidat koji u toku mandata ispunjava uslove za penzionisanje predviđene zakonom. Dokument Uprave policije potvrđuje da Ibrahimović ispunjava uslove za penzionisanje, odnosno, starosnu penziju u naredne četiri godine. O tome je Uprava policije obavijestila resornog ministra i Nezavisni odbor.

– Nezavisni odbor, odnosno, Vlada mora da procijeni da li on ispunjava uslove, da li će ući u penziju u vrijeme mandata ili neće i na kraju da donese odluku. To je moj stav. Zakon mora biti prema svima isti. Ako neko nije ispunjavao, ne može ni onaj drugi ako ne ispunjava – kaže Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK-a (SDBiH).


– Od dvije prijavljene osobe nijedna ne ispunjava zakonske uslove da bude imenovana na poziciju direktora policije. Pored toga imamo mjeru osiguranja Općinskog suda u Tuzli koja egzistira i zabranjuje provođenje procedure izbora – navodi Damir Alić, advokat bivšeg direktora Uprave policije Dževada Kormana.

Već sutra će Općinski sud na zahtjev Kantonalnog suda u Tuzli ponovo razmatrati razloge određivanja mjere osiguranja koja nije ukinuta drugostepenim rješenjem.

– Da nije bilo mjere osiguranja davno bismo završili proceduru imenovanja, a ovdje je sud, to se pokazalo presudom Kantonalnog suda, pogriješio – ocjenjuje Brkić.

– Ovo što trenutno Vlada TK-a radi je pravno nasilje. Egzistira mjera osiguranja Općinskog suda u Tuzli i treba sačekati da se ponovi postupak, pa tek onda da Vlada TK-a nastavi postupak izbora novog direktora Uprave policije – ističe Alić.

– Mora se ispoštovati procedura, ne smije se nešto raditi prije nego što to rješenje bude pravosnažno – zaključuje Vujović.

Kontaktirali smo i predsjednika Nezavisnog odbora Hidajeta Mahmutbegovića, koji nije želio da kometariše ovaj slučaj. U telefonskom razgovoru nam je kazao da će Nezavisni odbor ponovo sutra (ponedjeljak) zasjedati, odbivši da odgovori na pitanje da li će zbog kršenja zakona biti poništena odluka o prijedlogu Ibrahimovića na poziciju direktora Uprave policije.

(TI/Federalna.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.