Mogu raditi bilo gdje osim u BiH: Od prvih osam bh. psihodramskih psihoterapeutkinja dvije iz Tuzle!

by admin
| 6:56

Diplomirana psihologinja Tihana Majstorović, kojoj ni čista desetka iz diplomskog, ni kasniji zapaženi angažmani nisu još pomogli da nađe stalni posao, ipak nije klonula duhom. Sa još osam mladih psihologinja i pedagoginja iz Sarajeva, Tuzle i Mostara, a nakon pet godina vrijednog rada i nedavnog polaganja finalnog ispita u Novom Sadu, kvalifikovana je za zvanje psihodramskog psihoterapeuta – piše Oslobođenje.

Edukaciju je organizovao RAIP– Regionalna asocijacija za psihodramu i integrativnu primjenu psihoterapije, sa sjedištem u Novom Sadu, u saradnji sa OSPIP-om – Oksfordskom školom za psihodramu i integrativnu psihoterapiju.

Neke od mladih žena su ispite polagale zajedno sa Tihanom, a neke su to učinile u Sarajevu. I jednima i drugima su voditeljice edukacije bile Lidija Vasiljević i Jana Damjanov, trenerice Britanske psihodramske asocijacije – BPA, a rad su supervizirali senior treneri BPA – Peter Harworth i Nancy Piercy.

Dakle, prve psihodramske psihoterapeutkinje u BiH su: Hasija Dedović, Zvjezdana Jakić, Minja Leko, Tihana Majstorović, Vedrana Rebić (Sarajevo), Amra Muradbegović, Samira Selesković (Tuzla) i Vesna Ćorluka-Čerkez (Mostar).

Psihodrama je jedna od formi psihoterapije.

-To je terapija koja koristi potencijal grupe, u kojoj su svi članovi klijenti, ali i pomagači. Edukacija za psihodramskog terapeuta traje pet do šest godina, a mogu je pohađati svi sa diplomom pomagačkih ili drugih profesija. To je intenzivan i dugotrajan proces učenja, rada na sebi – ističe Majstorović, koja s dobijenim certifikatom može raditi bilo gdje u Evropi. A gdje ne može? Naravno, samo u Bosni i Hercegovini.

-BiH ne prepoznaje profesiju psihoterapeuta u Zakonu o radu, te iako ćemo biti priznate svuda – kao i naše kolege iz drugih modaliteta – u BiH ne postojimo zvanično – kaže Tihana koja, i pored ove specijalizacije, ostaje na birou za zapošljavanje kao VSS.

-Mi smo dale sve od sebe da dođemo na mjesto na kojem smo sada i želimo pristupiti unapređenju mentalnog zdravlja bh. građana, razvoju psihoterapije i naučne misli, struke i etike iz oblasti mentalnog zdravlja. Briga o tome je kod nas na veoma niskom nivou, a potreba za sistemskim pristupom radu na traumi još je neprepoznata – govori Tihana napominjući da u toku pohađanja finansijski izuzetno zahtjevne edukacije, osnivanja Udruženja za integrativnu psihoterapiju Psihodrama (www.udruzenjepsihodrama.ba) i provođenja radionica, od kojih su neke bile i na otvorenim prostorima, kao nedavno na Dobrinji, do sada nisu imale nikakvu podršku nadležnih institucija. Iako apliciraju na projektne pozive i šalju prijedloge za saradnju, reakcija nema, no one ne posustaju. Trenutno vode pet grupa (tri u Sarajevu, po jedna u Mostaru i Tuzli), koje psihoterapiju obavljaju po principu psihodrame.

(TI/Oslobođenje)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.