Dajana Čolić: Mjere smo poduzimali prije drugih, proširujemo obim testiranja

by nedim
| 8:45
  •  
  •  
  •  
  •  

Tuzlanski kanton je među kantonima u FBiH koji su najuspješnije odgovorili na pojavu koronavirusa u BiH.

Prema ocjeni ministrice zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić, koja je bila na čelu tima koji je donosio i provodio mjere, postoji više faktora koji su doveli do pozitivne epidemiološke slike i zatvaranju aktivnih klastera u Tuzlanskom kantonu.

– Prije svega, to su mjere koje smo počeli preduzimati prije ostalih kantona u Federaciji BiH, prateći epidemiološku situaciju u zemljama okruženja, nesebična pomoć MUP-a TK i Štaba civilne zaštite , kao i veliki posao koji su odradili epidemiolozi i svi zdravstveni radnici. Na kraju, zaslužni su i građani Tuzlanskog kantona jer su se zaista pridržavali svih mjera koje smo donosili i zahvaljujući njima i njihovoj društvenoj odgovornosti i građanskoj svijesti mi danas imamo ovakav rezultat, rekla je Čolić, za BHRT.

Čolić navodi da su testiranja u Tuzlanskom kantonu vršena prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

– S obzirom na to da već 21 dan nemamo pozitivnih na testiranje, jučer smo donijeli odluku da proširimo obim testiranja tako da će u tu kategoriju sada ući i rudari. Postoje najave da bi vrtići i javni prevoz mogli početi s radom naredne sedmice nakon čega će i uposlenici u ovom sektorima biti testirani, a planirali smo testirati i neke novinarske ekipe. Na ovaj način pokušavamo da tragamo po kantonu za osobama koje su bile u kontaktu sa koronavirusom i da na vrijeme spriječimo širenje zaraze – istakla je Čolić.


(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.