Otrovne materije u jezeru Modrac: Imaju li korisnici tuzlanskog vodovoda razloga za brigu?

by nedim
| 5:20

Prije nekoliko dana u rijeku Spreču je izlivena određena količina otrovnih materija što je  izazvalo pomor ribe.  To je prouzrokovalo uznemirenost građana, jer se Spreča uljeva u Modrac, a vodu iz jezera građani  Tuzle koriste za piće. Tim povodom, kako bi umirio građane, oglasio se gradonačelnik Tuzle  Jasmin Imamović.

„Gradska uprava i Javno  preduzeće odmah su poduzeli adekvatne mjere. Jutros su uzeti uzorci a rezultati će biti gotovi sutra. No međutim, građani mogu biti mirni, jer mi već dva mjeseca ne koristimo vodu iz jezera Modrac,“ istaka je jučer gradonačelnik Imamović i dodao:

„Postigli smo velike uštede kroz projekat dugoročnog vodosnabdijevanja Tuzle. Zamijenili smo mnoge stare cijevi novim, tako da nije bilo potrebe da ovoga proljeća koristimo vodu iz jezera Modrac. S obzirom na padavine posljednjih dana, još dugo nećemo imati tu potrebu“ , rekao je Imamović.

„Voda iz jezera Modrac neće biti korištena ukoliko išta u kvalitetu te vode bude sumnjivo. Trenutno se koristi voda iz Stupara, Toplica i bunara Sprečko polje“, zaključio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

(TI/RTV7)