Uz zvuk topa sa Kicelja: Večeras nastupa mjesec ramazan

by nedim
| 5:52
  •  
  •  
  •  
  •  

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zalaskom sunca, danas,(19.45) u četvrtak, 23. aprila nastupa mubarek mjesec Ramazana, dok će prvi dan ramazanskog posta biti sutra u petak, 24. aprila.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama. Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

U skladu sa trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u našoj domovini bit će organizovan u okviru vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije korona virusa. 

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednica Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović danas će uputiti ramazansku poruku vjernicima u kojoj će dati objašnjenje o organizaciji vjerskog života u vrijeme ramazana ove godine.

Ovogodišnju ramazansku vaktiju za Tuzlu možete pronaći klikom ovdje.

Mukabela će biti emitovana uživo svakog dana u 13:30 sati na Facebook stranici Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. Prva mukabela će se učiti već danas, u četvrtak 23. aprila 2020. godine.

Top s brda Kicelj označiti će nastupanje mjeseca ramazana u 19:45 sati.

Tradicija da se kraj dnevnog posta u mjesecu ramazanu oglašava pucnjem iz topa, u Tuzlu je nakon više decenija pauze vraćena 2015. godine, a bit će nastavljena i ove godine. Zbog velikoga interesovanja građana i želje da se pucanj iz topa čuje u svim dijelovima Tuzle, gdje vjernici očekuju vrijeme iftara, MIZ Tuzla praktikuje da se top oglašava sa više različitih lokacija, ali najčešće sa brda Kicelj.

Nakon 30 dana ramazana, Bajram će nastupiti 24. maja u 5 sati i 49 minuta.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.