Međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacijskim tehnologijama: Uključi se!

by admin2
| 15:03
  •  
  •  
  •  
  •  

Studentski ogranak “Girl THing” djeluje kao dio Studentskog vijeća Fakulteta elektrotehnike u Tuzli a postoji i aktivno djeluje od 28.12.2018. godine. Njihova misija jeste osnaživanje studentica i unaprijeđenje njihovog položaja u toku obrazovanja u oblasti tehničkih nauka, te uklanjanje postojećih predrasuda o njihovim sposobnostima u radu sa tehnologijom. Takođe u sklopu projekata rade na edukaciji djece i mladih zainteresovanih za informaciono-komunikacijske tehnologije.

” Međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacijskim tehnologijama obilježava se svake godine u mjesecu aprilu. Nakon prošlogodišnje uspješne realizacije istog, odlučile smo da i ove godine mlade djevojke širom Tuzlanskog kantona ne ostanu bez podrške.

Zbog novonastale situacije u cijeloj Bosni i Hercegovini, ove godine smo odlučile da ovaj dan obilježimo online i to preko webinara, u periodu od 22.-24.4.2020. godine. Webinare će mladim djevojkama držati uspješne djevojke i žene iz IKT sektora.

Ukupno će biti održana tri webinara i to:

22. april sa početkom u 12:00h: “Uključi se u IT!”


Prvi webinar, vezan je za temu šta nakon srednje škole i vodit će ga Alma Šećerbegović, docent i istraživač na Fakultetu elektrotehnike u Tuzli, uz uključenje studentica koja će podijeliti svoje dosadašnje iskustvo sa vama. Ukoliko ste 4. razred srednje škole i neodlučni ste koji fakultet upisati, ovaj webinar je za vas.

23. april sa početkom u 17:00h: “Uključi se, pokreni biznis!”

Drugi webinar u sklopu Međunarodnog dana djevojaka u IKT-u bit će održan 23.04. u 17:00, a vodit će ga Merana Sadiković Mandžukić, dipl.ing. elektrotehnike sa dugogodišnjom IKT karijerom koju je gradila u ulozi softver developera, sistem inženjerke, business analitičarke i projekt menadžerice. Stečeno iskustvo i znanje prenosi na mlađe generacije kroz projekte mentorstva, te uloge stručnjaka iz prakse i predavača u saradnji sa akademskom zajednicom. Poduzetnički mindset rezultirao je u vlastitu firmu EMC d.o.o. Sarajevo. Firma se već 13 godina uspješno bavi projektima iz oblasti cyber sigurnosti i poslovnih informacionih sistema.

24. april sa početkom u 12:00h: “Uključi se, ti to možeš!”

Petak 24.04., rezervisan je za naš treći i posljednji webinar u sklopu Međunarodnog dana djevojaka u IKT-u. U 12:00 imat ćete priliku slušati Leilu Hadžić, su-osnivačicu i predsjednicu udruženja Laboratorium Tuzla. Kroz rad u Laboratoriumu često je angažovana kao trener na STEAM projektima, 2018.godine bila je odabrana za Fellowship program “B&H Digital Pioneers” ambasade Velike Britanije. Od 2019.godine Leila je ambasador Evropske nagrade mladih (European Youth Award – EYA) kao i njihovog član online žirija.

Nakon Leile, u 12:30 govorit će Hajra Saletović, entuzijasta za razvoj ljudi i njihovih potencijala. Nakon završetka master studija psihologije na Univerzitetu u Sarajevu, počinje raditi kao organizacijski psiholog na razvoju programa usavršvanja soft skills-a za radnike u IT sektoru. Veliki je ljubitelj svih oblika i proizvoda ljudske kreativnosti i razigranosti (i mačaka). Trenutno radi kao Menadžerica za ljude i organizacijsku kulturu u firmi Marvelsoft u Tuzli.

Ovo prilikom se želimo zahvaliti našim govornicama koje će podijeliti svoje iskustvo i znanje sa svim koji se u navedenim terminima uključe u live prijenos preko našeg YouTube kanala. Veliko hvala ide i Fondaciji tuzlanske zajednice te Omladinskoj banci Tuzla koji su naša podrška već godinu dana, a ovu aktivnost upravo i sprovodimo u sklopu projekta “Explore new borders” zajedno sa njima ” – saopšteno je iz press službe Girl THing.

(Tuzlainfo.ba)   

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.