Socijaldemokratija više ne stanuje ovdje: SDP prvi put izgubio Tuzlu

by admin
| 17:43

Prema nepotvrđenim informacijama, Stranka demokratske akcije je osvojila najveći broj glasova na području Tuzlanskog kantona. Tako bi SDA mogla od ukupno 35, imati 14 poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona, a kada se obrade svi glasački listići, nije isključeno i da bi taj broj mogao još porasti – piše Oslobođenje.

No, ovaj raspored će se najvjerovatnije promijeniti kada se prebroje svi glasački listići. SDA će ostati ubjedljivo prva, ali se na drugom i trećem mjestu očekuju SBB i DF. Prema prvim procjenama, SDPBiH bi mogao završiti na trećem mjestu.

Kada je u pitanju pobjednička stranka, Amir Fazlić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA, kazao je da je zadovoljan izbornim rezultatom.

– Ono što je bitno jeste da vodimo za Skupštinu Kantona. Jer, u Skupštini i Vladi se rješavaju problemi građana našeg kantona. Svjesni smo situacije u kojoj se nalazi Tuzlanski kanton i sačekat ćemo konačne rezultate, da vidimo koliko ćemo imati poslanika i onda brzo na osnovu programa tražiti partnere, kako bismo što prije uspostavili vlast. Problemi su veliki u Kantonu, treba ih rješavati, kazao nam je Fazlić.

Ramiz Zahirović, predsjednik Izbornog štaba KO SDP-a Tuzla, izjavio je da nije zadovoljan izbornim rezultatima, jer oni nisu ni blizu onoga što su u ovoj partiji planirali. SDPBiH je na prošlim izborima imao 13 poslanika u Skupštini, a na ovim izborima bi mogli osvojiti pet ili šest mandata.

– Očekivali smo da ćemo padati, ali ne ovoliko koliko jesmo. Vrlo je bitno da ćemo imati iz ove izborne jedinice zastupnike u Skupštini Kantona, ali i u federalnom i državnom Parlamentu. U Skupštini TK-a računamo da bi to moglo biti šest poslanika. Ispod pet neće biti sigurno. Mislim da će biti šest, kazao nam je Zahirović.

Inače, ovi izbori na području Tuzlanskog kantona, ali vjerovatno i cijele države, ostat će upamćeni po tome da je SDP prvi put izgubio utrku u Tuzli. Crvena Tuzla je godinama bila možda i najveće uporište SDP-a u državi.

– Da smo makar drugi. To bi bilo super. Daj Bože da ne budemo četvrti. Ono što sam gledao za državni i federalni Parlament, SDP je četvrta partija u Tuzli. Pretpostavljam da je tako i za Skupštinu Kantona. Ako ne četvrti, onda smo vjerovatno treći. Ne vjerujem da smo drugi, kazao nam je Zahirović.

A vodeća stranka u Tuzli je, prema nezvaničnim informacijama SBB, a slijede je Demokratska fronta i SDA. Prema drugim izvorima, DF je prvi, a SBB drugi.

Mahir Mešalić, predsjednik Demokratske fronte u Tuzlanskom kantonu, kazao je da je zadovoljan rezultatom, te da još čeka konačne rezultate, kako bi u stranci znali koliko će u Skupštini TK-a imati poslanika.

– S obzirom na to da smo relativno mlada stranka, ovo je zaista zadovoljavajući rezultat. Kada budemo imali sve podatke, onda ćemo moći nešto više reći, kazao nam je Mešalić.

(TI/Oslobođenje)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.