Evidentno kršenje izrečenih mjera u TK: Djeca se druže, mnogo građana bez zaštitne opreme

by nedim
| 13:52
  •  
  •  
  •  
  •  

Na području Tuzlanskog kantona, te Federacije BiH zadovoljavajuća je epidemiološka situacija.

Rezultat je to zajedničkih napora kriznih štabova i zdravstvenih radnika s jedne i stanovništva koje se pridržava mjera, s druge strane.

Međutim, trenutna situacija, te pogodne vremenske prilike, ne bi trebali poslužiti sa opuštanje kada je u pitanju poštivanje mjera, a što bi nas moglo vratiti nekoliko sedmica unazad u borbi sa epidemijom koronavirusa.

–  Posljednjih dana je evidentno popuštanje kada je u pitanju poštivanje mjera. To se odnosi na okupljanja građana ne nekoliko lokacija, što je evidentirano na osnovu prijava iz MUP-a Tuzlanskog kantona, te odgovornih građana. Na igralištima je evidentiran veliki broj djece koja praktikuju zajedničke sportske aktivnosti i društvene igre u pratnji njihovih roditelja koji zajedno sjede na klupama. Primjećeni su izlasci i kretanja starijih osoba u pratnji osoba koje ne koriste zaštitnu opremu. Kao čovjek iskazujem razumijevanje za trenutnu situaciju i potrebu, ali kao profesionalac tražim da se poštuju navedene mjere koje su izrečene, a sve u cilju očuvanja trenutne epidemiološke situacije – istakla je na današnjoj press konferenciji Kriznog štaba TK-a, Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK-a.

Ona je od građana tražila da pridržavaju mjera koje su izrečene, te da ostanu kod kuće. Istakla je da nam predstoji period od 15 dana u kojima se moramo nastaviti  pridržavati trenutnih mjera, te pojasnila često isticanje tih narednih “ključnih sedmica”.

– Nemojte misliti da to govorimo reda radi. Svaka epidemiloška epizoda daje taj period od dvije sedmice kao inkubacioni period. Tek nakon tog perioda možemo primjenjivati određene liberalizacije ranije donešenih mjera. Ponovit ću da u interesu vašeg ali i zdravlja građanstva Tuzlanskog kantona, ostanite kući – napomenula je Maida Mulić.

Podsjećamo, u Tuzlanskom kantonu, ni danas, a što je već šesti dan zaredom nije zabilježen novi slučaj zaraze koronavirusom, dok su u Federaciji BiH u posljednja 24 sata testirana 603 uzorka, a da je sedam novih slučajeva oboljenja Covid-19.

(Tuzlainfo.ba)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.