Dvostruki aršini: Rade trgovine koje okupljaju više kupaca od onih koji ne smiju da rade

by nedim
| 9:19
  •  
  •  
  •  
  •  

Odluka Federalnog kriznog štaba da ne dozvoli rad trgovinama tekstilom i obućom u Tuzlanskom kantonu, što je prije nekoliko danas predložio Krizni štab Civilne zaštite TK-a, naišla je na buru negodovanja kako unutar Kriznog štaba, tako i među trgovcima – piše Oslobođenje.

Predsjednik grupacije Kasim Selimović smatra da odluka nije ugrožavala nikoga, te da mnoge druge djelatnosti rade u istim, ali i gorim uslovima od ovih koji bi bili obuhvaćeni naredbom.

– Tu bi se, uglavnom, radilo o trgovinama, ali i obrtnicima koji ne dolaze u dodir sa velikim brojem kupaca. Tu nikada ne bi bile gužve, poput onih što se stvaraju na drugim mjestima, a istovremeno bi to popuštanje imalo jako dobar psihološki efekat na male poduzetnike i obrte, kazao nam je Selimović.

Naredbu da se dozvoli rad trgovinama tekstilom i obućom izvan tržnih centara, uz obavezno pridržavanje epidemioloških zaštitnih mjera, donio je Krizni štab TK-a, čime je zapravo poništio mjeru koju je donio prije bilo kojeg drugog kriznog štaba u FBiH. Međutim, Federalni krizni štab ju je odbacio jer nije bila u skladu sa njihovim naredbama.

Kantonalni krizni štab je stavio naredbu van snage, ali i dalje smatraju da je bilo prostora da se omogući rad trgovcima koji, vjerovatno, neće preživjeti krizu ukoliko im se rad ne dozvoli što prije.

– Federalni štab ima naredbu kojom je izuzeo određene trgovine, ne znamo po kojim aršinima, ali nama je bilo puno logičnije da dozvolimo rad trgovina odjećom i obućom. Slušali smo glas naroda, odnosno poduzetnika i obrtnika. Imamo 12.500 hiljada obrtnika koji su u teškoj situaciji. S druge strane, po nekim aršinima, dozvoljen je rad, recimo, radnjama koje prodaju hranu za životinje, kazao je komandant Kriznog štaba Civilne zaštite TK-a Mustafa Šakić.

Dodao je i to kako rade objekti koji okupljaju daleko više kupaca, a dozvoljen im je rad i stvaranje gužvi.

Predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla Nedret Kikanović smatra da bi prodaju obuće i tekstila trebalo dozvoliti svima ili svima zabraniti, pošto su oni koji su bili obuhvaćeni naredbom sada diskriminisani.

– Imate hipermarkete u kojima se okupljaju desetine ljudi. Istovremeno, i oni prodaju obuću i odjeću, a ne dozvoljava se prodaja radnji u kojoj bi mogao biti samo jedan kupac. Mislimo da se ovim u još neravnopravniji položaj dovode male trgovine i obrtnici, koji sigurno neće preživjeti ovu krizu ukoliko im se ne dozvoli rad. Moraju se postaviti jasna pravila, mjere zaštite, a onaj ko ih bude kršio nek’ se zatvori i time rješavamo problem. Ovako se stiče dojam da se radi ono što je najlakše – zabraniti rad svima, a ne ono što ima smisla i što neće uništiti biznise, kazao nam je Kikanović.

On smatra da se mjere moraju popustiti prema drugim djelatnostima, kao što su autoškole i frizeri, kao i hoteli i moteli, s tim da se napravi sistem koji će se morati poštovati ili rad neće biti dozvoljen.

– Ne mogu svi ispaštati zato što neko ne može napraviti sistem koji će funkcionisati. A ispaštat će. Mnogi se neće uspjeti oporaviti, dodao je Kikanović.

(TI/Oslobođenje)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.