Posjetili smo Dom penzionera Tuzla: Korisnici poštuju mjere, uslovi boravka prilagođeni novim okolnostima

by nedim
| 8:14
  •  
  •  
  •  
  •  

Ispred Doma penzionera Tuzla, proteklih dana jako je tiho.

Nema starijih osoba koje šetaju, druže se ili pije kafu, a razlog svemu je pandemija virusa „COVID-19“, i mjere prevencije koje je još s kraja februara preduzela ova ustanova, kako bi spriječila pojavi virusa među korisnicima.

Iako to za njih nije uobičajena pojava, tuzlanski penzioneri i korisnici ove Ustanove složni su da se odredbi moraju pridržavati, kako bi, kada sve prođe, mogli nastaviti standardnim i uobičajenim aktivnostima.

Salih Salkić, penzioner iz Doma penzionera Tuzla, vjeruje da će sve brzo proći i da neće biti velikih posljedica.

Izolacija za dobrobit svih


„Teško je u izolaciji, navikli smo da se krećemo i šetamo, ali se pridržavamo mjera koje su nam propisane, kako bi spriječili da virus dođe u Dom. To je za dobrobit svih nas pa i mene samoga. To bi bilo fatalno i zato je dobro da se svi pridržavamo uputa“, kazao je Salih za naš portal.

Iako su masovna okupljanja zabranjena, zatvoren je restoran u okviru Doma penzionera, aktivnosti za korisnike se ipak odvijaju po reduciranom rasporedu. Socijalna radnica Mirela Muminović, kazala nam je da su sve aktivnosti prilagođene trenutnoj, vanrednoj situaciji.

„Organizirali smo podizanje i podjelu penzija našim korisnicima, tako da nisu morali izlaziti iz Doma. Dakle, nisu morali ići do banaka. Radno okupacione terapije prilagodili smo trenutnoj situaciji, a evo, u izolaciji su bili primorani da dočekaju blagdane Uskrsa i nadolazećeg Vaskrsa. Za sve naše korisnike, tim povodom organizovali smo i organizovaćemo podjelu čestitki, kao i svečani ručak“, kazala nam je Muminović.

Za penzionere je tokom izolacije i pandemije „koronavirusa“, organiziran i kontakt sa njihovim najbližim srodnicima.

„Novina koju smo uveli zbog trenutne situacije jesu telefonski razgovori putem „viber“ broja za sve naše korisnike sa njihovim najmilijima, kako bi održali porodične veze, na način na koji je to moguće“, kazala nam je Muminović.

Menadžment Doma penzionera Tuzla preventivne mjere uveo je još s krajem februara u ovu ustanovu. U skladu sa naredbama i preporukama kriznih štabova Grada Tuzla, Tuzlanskog kantona i Federacije BiH, još u februaru je spremačicama povećana količina dezinfekcionih sredstava, kako bi se izvršila prevencija ulaska virusa u Dom.

Zabrana posjeta još od 5. marta

Zabrana posjeta uslijedila je 5. marta, dan nakon pojave „koronavirusa“ u BiH, čiji je prvi slučaj zabilježen u Zenici. Direktor Doma, Mirsad Bakalović, kazao je za naš portal, da je uložen maksimalan napor, kako bi se obezbijedilo sve što je potrebno za prevenciju od pojave virusa.

„S krajem februara postavljeni su dozeri sa sredstvima za dezinfekciju ruku na svim spratovima. Tada smo izvršili i dezinfekciju kompletnog Doma, a pojačan je i nadzor nad hroničnim bolesnicima Ustanove. Već 5. marta zabranili smo sve posjete korisnicima, te zatvorili restoran. Također, zakupcima u našoj Ustanovi zatražili smo dezinfekciju svih prostorija, a u proteklih mjesec i po, više puta je izvršena kompletna dezinfekcija kompletne Ustanove. Obzirom da je zabranjena bilo kakva dostava hrane u Domu, za penzionere smo obezbijedili odlazak naših ovlaštenih uposlenika, po kupovinu svih potrebnih lijekova koje koriste naši korisnici“, kazao nam je Bakalović.

S početkom aprila pri ulasku u Dom penzionera Tuzla svim uposlenicima vrši se mjerenje temperature bezkontaktnim toplomjerom, a hrana svim korisnicima dostavlja se u sobama.

Iako im najteže pada ograničenje kretanja, tuzlanski penzioneri, korisnici ove ustanove, jedinstveni su u stavu da se pridržavaju propisanih mjera, kako bi se što prije vratili svojim uobičajenim aktivnostima.

(Tuzlainfo.ba/A.M.)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.