Heroji iz sjene: Vatrogasci-dobrovoljci Tuzlu brane od požara već 137 godina (FOTO)

by nedim
| 17:43

Sedmica na izmaku, koju su pored borbe sa pandemijom obilježili i požari na širem području Tuzle, u prvi plan je stavila angažman ovdašnjih vatrogasaca, koji evidentno nedovoljno opremljeni ipak nesebično daju posljednje atome snage, kako bi sačuvali živote i materijalna dobra građana.

Veliki broj požarišta u isto vrijeme na više lokacija, zahtijevao je i angažman građana, javnih preduzeća, Civilne zaštite te Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tuzla, čiji su članovi dali veliki doprinos u borbi sa vatrenom stihijom proteklih dana.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Tuzla čine naši sugrađani, koji se profesionalno bave drugim poslovima, ali veliki dio svog slobodnog vremena troše da se pripreme upravo za situacije u kojima će biti od pomoći svom gradu.

Tako je bilo i proteklih dana, kada su na zahtjev PVJ Tuzla i Civilne zaštite, kako ti propisi nalažu, angažovane snage DVD Tuzla, koje su učestvovale u gašenju požara koji su krenuli od Kužića, pa se proteklih dana pojavljivali u Vilušićima, Husinu, Lipnici, Požarnici, Moluhama…

Članovi ovog društva, tokom svih ovih dana, nakon svojih redovnih poslova su se priključivali članovima PVJ Tuzla, do duboko u noć se borili sa vatrenog stihijom i mnogi od njih se ujutro ponovo vraćali svojim radnim obavezama.

Upravo taj entuzijazam savremenog vatrogastva, koji za cilj ima čuvati našu imovinu i živote od požara, prirodnih i drugih nesreća, razlog je što im posvećujemo ove redove, jer volontera i dobrovoljaca od kojih često zavise i životi ljudi oko nas je sve manje.

Upravo s tim ciljem pomaganja na dobrovoljnoj osnovi ovo društvo djeluje već 137 godina, koliko okuplja dobrovoljce velikog srca, koji su prije svega “desna ruka” Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Tuzla i kao takvi nastarija društvena organizacija u gradu Tuzla.

Kroz svoju historiju članovi ovog društva su pomagali u gašenju požara, te saniranju posljedica elelementarnih nepogoda širom Bosne i Hercegovine, a najčešće na gašenju šumskih požara, koji zbog nepristupačnog terena zahtjevaju veći broj ljudi.

Članovi ovog društva prolaze zahtjevnu obuku koja traje tri mjeseca, te redovno održavaju vježbe i dodatno se edukuju.

Društvo u odnosu na raniji period ima nešto manji broj članova, ali su i dalje dovoljno brojni da mogu pružiti pomoć i situacijama kada je to potrebno. Trenutno broje oko 50 članova, operativnih i rezervnih vatrogasaca, te pomažućih članova.

Trenutni aktivni članovi društva su: Abduselam Adilović (predsjednik), Ibrahim Hadžić (potpredsjednik)  , Midhat Hadžić (komandir), Nedim Altumbabić , Alija Fajić , Haris Hasanefendić , Adnan Hasanefendić, Amir Ikinić , Eldar Lolić, Elmedin Šljivić, Edin Tobudić, Suad Agić , Eldin Čehajić , Aladin Varcaković , Dino Divković, Admir Hajdarević i Nihad Agić.

Rezevni članovi društva  i (članovi upravnog odbora) su: Ramiz Hukić , Mirko Nadžarević, Asim Duraković (sekretar), Jusuf Čaušević, Fahrudin Šehović i Salih Softić.

Društvo je između ostalog nagrađeno Oktobarskom nagradom tada Općine Tuzla, a ostat će zabilježeno u historiji , da je organizovalo Vatrogasnu jedinicu za učešće u odbrani Tuzle u toku trajanja odbrambenog rata 1992-1995.

15. maja 1992 godine članovi ove vatrogasne jedinice učestvovali su u gašenju požara  u stambenim blokovima tokom vojnog okršaja Brčanskoj Malti, a tokom agresije na BIH, život su izgubila dva člana ovog društva.

Ono što je pohvalno je da se DVD Tuzla po Zakonu o zaštiti o požara finansira iz budžetskih sredstava Grada Tuzla, što je dovoljno za opstanak rada društva i njegove redovne aktivnosti.

Podatak da je Tuzla u prijeratnom periodu imala tri profesionalne vatrogasne jedinice, tri dobrovoljna vatrogasna društva i deset industrijskih vatrogasnih jedinica, sa više od 800 obučenih vatrogasaca, nadležnim bi trebao biti dovoljan pokazatelj da vatrogastvo u Tuzli treba organizovati i finansirati na višem nivou nego je to sad.

(Tuzlainfo.ba/A.V.)